Van Calker kweekt in eerste race vooral vertrouwen

Nederlanders gebrand op goed resultaat viermansbob in slotweekeinde

Piloot Edwin van Calker en remmer Bror van der Zijde eindigden gisteren als negentiende.
Piloot Edwin van Calker en remmer Bror van der Zijde eindigden gisteren als negentiende. Foto AFP

Zelfs een negentiende plaats in de tweemansbob kan piloot Edwin van Calker niet van zijn stuk brengen. Terug in olympische sferen na het drama van Vancouver, waar hij het vier jaar geleden onverantwoord vond te starten met de viermansbob, zei de Groninger gisteren op de bobsleebaan in Krasnaja Poljana dat de twee runs „heel goed zijn voor het vertrouwen”.

Daarmee doelde Van Calker op de spectaculaire viermanswedstrijd, die in het slotweekeinde van de Spelen gehouden. Met zijn tweemansbob was hij via een achterdeur het Sanki Sliding Center binnengekomen. Van Calker had zich met zijn remmer Bror van der Zijde niet weten te plaatsen. Maar NOC*NSF besloot hem toch te laten starten om ervaring op de olympische baan op te doen voor de viermanswedstrijd, „ook uit het oogpunt van veiligheid en vertrouwen”, zoals chef de mission Maurits Hendriks het had geformuleerd.

Van Calker is na het echec van Vancouver, waar hij de gevaarlijke baan van Whistler niet meer vertrouwde, gebrand op een goed resultaat in de viermansbob. „Daar ben ik vier jaar mee bezig geweest. In de viermansbob hebben we vaak laten zien dat we kunnen meekomen met de top. Dat is hier ook het doel. De runs vandaag in de tweemansbob zijn in elk geval heel goed voor het vertrouwen.”

Van Calker zegt het hoofdstuk ‘Vancouver’ allang achter zich te hebben gelaten, maar wordt er dezer dagen weer volop aan herinnerd, zoals Sven Kramer vaker dan hem lief is gevraagd wordt naar zijn foute wissel op de tien kilometer. Van Calker trok zich destijds aan de vooravond van de viermansrace terug om de veiligheid van zijn bemanning niet op het spel te zetten. De bobsleebond reageerde woedend.

De baan in de Kaukasus is beduidend minder risicovol. Na de vele ongevallen in Whistler, vooral het dodelijke ongeluk van de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili, werd besloten de snelheden op het Sanki SLiding Center in te perken. Zo gaat de baan op drie plaatsen een stukje omhoog. „Voor mij hadden ze hem wel wat moeilijker mogen maken”, zegt pilote Esmé Kamphuis, die met haar remster Judith Vis vandaag en morgen in actie komt in de tweemansbob.

Van Calker heeft met zijn viermansbob betere kansen op een goede klassering dan in de tweemansslee. Bij de wereldkampioenschappen van 2012 in Lake Placid eindigde hij al eens verrassend op de vierde plaats.

Voor de Russen eindigde de tweemansrace gisteren in een sprookje. Het goud ging naar veteraan Alexander Zoebkov (39), trots drager van de Russische vlag tijdens de openingsceremonie in Sotsji. Zoebkov stopte na zijn bronzen medaille in Vancouver met topsport en werd minister voor Sport in de regio Irkoetsk, maar maakte op verzoek van president Poetin een comeback. Zoebkov, getraind door zijn vrouw, rekende tegelijkertijd af met het Russische fabeltje dat de vlaggendrager nooit goud wint op de Spelen.

Het zilver ging naar het Zwitserse duo Beat Hefti en Alex Baumann, die ruim een halve seconde verloren op de Russische slee.

Ook bij de Amerikanen was het gisteren feest in Krasnaja Poljana. Piloot Steven Holcomb zorgde met het brons voor de eerste Amerikaanse medaille in de tweemansbob sinds de Spelen van 1952 (Oslo). In Vancouver had hij ook al een medailleloos tijdperk van 62 jaar beëindigd met Amerikaanse goud in de viermanbob. „Als iemand anders nog ergens een droogte van 62 jaar heeft te beëindigen, laat maar weten”, grijnsde hij gisteren.