Tientallen doden bij reeks bomaanslagen in Iraakse steden

Gemeentewerkers maken schoon nadat een shi'itische wijk in Bagdad is getroffen door een reeks bomaanslagen.
Gemeentewerkers maken schoon nadat een shi'itische wijk in Bagdad is getroffen door een reeks bomaanslagen. Foto AP / Hadi Mizban

Bij een serie bomaanslagen in Irak zijn tientallen mensen om het leven gekomen en gewond geraakt. Dat melden de persbureaus AP en Reuters op gezag van overheidsfunctionarissen. Het dodental loopt dit moment uiteen van 33 tot 49 doden. Het is de meest recente gecoördineerde aanslag van militanten.

In de Iraakse hoofdstad Bagdad ontploften vier bommen waarbij zeventien mensen werden gedood en 49 anderen gewond raakten. Vier andere bommen gingen af in de stad Hillah, waarbij elf mensen om het leven kwamen en 35 gewonden vielen. In Musayybi, zestig kilometer ten zuiden van Bagdad, ontplofte een autobom waarbij vijf mensen om het leven kwamen en dertien gewond raakten. De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

De ontploffingen volgen na een zeldzaam kritische toespraak van de shi’itisch geestelijk leider Muqtada al-Sadr op de Irakese premier Nouri al-Maliki.

Geweld laait op

Het geweld in Irak is in de afgelopen maanden toegenomen tot een niveau dat sinds 2008 niet meer was gekend. Vorig jaar vielen volgens schattingen van de Verenigde Naties in Irak achtduizend doden.