Agenten bestormen betoging: drie doden

Bij een mislukte poging van de Thaise oproerpolitie om demonstranten te verdrijven uit de regeringswijk in Bangkok zijn vanmorgen een agent en twee demonstranten doodgeschoten. Tientallen betogers raakten gewond.

De politie schoot met rubberkogels. Volgens de politie zijn honderd demonstranten gearresteerd, inclusief een van de leiders van de protestbeweging die sinds november het onmiddellijke vertrek van premier Yingluck Shinawatra eist. Ooggetuigen melden dat de politie zich terugtrok na een hevige schietpartij.

De afgelopen weken verliep het protest in Thailand relatief vreedzaam, op een paar aanslagen en schietpartijen na. Maar het besluit van de politie om voor het eerst in twee maanden de confrontatie met de demonstranten te zoeken, leidde meteen tot geweld. Begin december was de laatste keer dat betogers en politie streden om controle over de regeringswijk in de hoofdstad. (NRC)