Jongetje vlucht in z’n eentje door Jordaanse woestijn – alhoewel?

De bovenste foto verspreidde zich gisteren razendsnel over het internet.
De bovenste foto verspreidde zich gisteren razendsnel over het internet. Foto’s UNHCR

De 4-jarige Marwan groeide gisteren in korte tijd uit tot het symbool voor de humanitaire crisis in Syrië. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verspreidde via Twitter een foto van het jongetje, dat moederziel alleen door de Jordaanse woestijn leek te sjokken. Hij was onderweg van Syrië naar Jordanië zijn familie kwijtgeraakt. Zijn enige bezit was een plastic zak met spullen.

De aangrijpende foto, genomen op het moment dat VN-medewerkers Marwan vinden, verspreidde zich gisteren razendsnel over het internet. Hoe lang hij daar in zijn eentje liep werd niet duidelijk. Maar hij kon de tocht nooit helemaal alleen hebben afgelegd. Daarvoor is de afstand te groot.

Dat bleek toen later via Twitter foto’s opdoken die het hele plaatje lieten zien. Een paar honderd meter voor Marwan liep een groep van zo’n vijftig vluchtelingen, de jongen was alleen een beetje achterop geraakt. Een team van de VN was aanwezig om de vluchtelingen de grens over te helpen.

„Ik laat alleen even weten dat Marwan veilig herenigd is met zijn moeder vlak nadat hij de Jordaanse grens over was gedragen”, twitterde Andrew Harper, de vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen in Jordanië, later dan ook.

Het laat zien hoe verraderlijk nieuwsfoto’s kunnen zijn. Er zijn talloze voorbeelden van al dan niet moedwillige manipulatie, die de impact van nieuws beïnvloeden. In dat opzicht staat Marwan zeker niet op zichzelf.

Dat neemt niet weg dat het lot van kinderen in de Syrische burgeroorlog zeer schrijnend is. Volgens de UNHCR zijn er ongeveer een half miljoen kinderen onder de vijf ontheemd geraakt door de voortdurende strijd. Ook heeft de organisatie 8.000 kindvluchtelingen geïdentificeerd, die hun familie zijn kwijtgeraakt.

Marwan is de door de UNHCR naar het Jordaanse vluchtelingenkamp Zaatari gebracht, waar inmiddels ruim 100.000 Syrische vluchtelingen leven. Ongeveer 10 procent van hen is jonger dan 4.