Supermarkten vol varkensvlees en wijn in Marokko

Wie: Elou Akhiat

Leeftijd: 40

Wat: bedrijfsleider van wijnbar Uva Dolce

Waar: ‘Pauw & Witteman’, 13 februari

Of er eigenlijk ook Marokkaanse wijn bestaat, wilde Paul Witteman weten. Elou Akhiat, bedrijfsleider van wijnbar Uva Dolce in Rotterdam, antwoordde dat die tot de beste in de wereld behoort. Maar die mogen Marokkanen zelf dan toch niet drinken? De moed zonk de afgelopen week alom geïnterviewde Akhiat bijna in de schoenen. „We hebben in Marokko supermarkten vol varkensvlees en wijn. Het is er heel liberaal. Alleen die Marokkanen hier zijn een beetje ouderwets.”

Ze wist ook hoe de commotie rond haar persoon, abusievelijk aangeduid als „ex-moslima” omdat een fundamentalist haar in PowNews „afvallige” had genoemd, had kunnen ontstaan: „Ja, de media, hè?” Een vraaggesprek in dagblad Metro ging niet over haar assortiment (van halal druivensap tot prosecco), maar over de vraag hoe een gescheiden Marokkaanse met drie kinderen, dochter van een imam, in hemelsnaam een wijnbar kon bestieren. En daarna kwamen de dreigementen min of meer vanzelf.

In de loop van de week keerde het tij volledig, ook in de publiciteit. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) nam het voor haar op, net als vele liberale moslims op Facebook. En de aanloop naar Uva Dolce (Zoete Druif in het Italiaans) was enorm, zowel individueel als in georganiseerd verband.

Tot drie keer toe beschreef de voormalige medewerkster van Sociale Zaken zich als iemand die zaken wil doen, die handel drijft. De grootste onthulling was dan ook dat ze geen ondernemer was, zoals alom verondersteld, maar bedrijfsleider, in wie de niet nader aangeduide eigenaar alle vertrouwen stelde. Terecht, want er is geen beroemder wijnbar.

Het incident is tamelijk representatief voor een kentering in de media, nergens zo sterk voelbaar als in Pauw & Witteman: de schoorvoetend en onwennig toegegeven constatering dat een fors deel van de moslims in Nederland meer interesse heeft voor zaken doen dan voor fatwa’s. Maar daarom nog geen afvallige hoeft te te wezen.