Spoorboekje Sotsji: dag 11 is volle bak met wéér een clean sweep?

Vancouver, de 10 kilometer op de Richmond Olympic Oval. – Coach Gerard Kemkers geeft aanwijzingen aan Sven Kramer. Nu, vier jaar later, mag het niet opnieuw misgaan.
Vancouver, de 10 kilometer op de Richmond Olympic Oval. – Coach Gerard Kemkers geeft aanwijzingen aan Sven Kramer. Nu, vier jaar later, mag het niet opnieuw misgaan. ANP / Robin Utrecht

Op nrc.nl blikken we elke dag van de Winterspelen vooruit op de belangrijkste evenementen van de dag. Vandaag een enorm programma met onder meer Sjinkie Knegt en Jorien ter Mors in actie. Sven Kramer krijgt zijn kans op ijskoude wraak.

Rond een uur of vijf vanmiddag weten we of Sven Kramer eindelijk eens breeduit kan lachen. Dan is het debacle van De Verkeerde Wissel gewist en hangt het goud van de olympische 10 kilometer om z’n nek. Kramer kan in de laatste rit persoonlijk de - in zijn ogen ongetwijfeld onterechte - regerend kampioen onttronen. Lee Seung-Hoon, de Zuid-Koreaan die een broertje dood heeft aan allrounden en alleen komt opdraven voor afstandskampioenschappen. Maar vooral is Lee de man die in Vancouver lak had aan het drama Kemkers-Kramer en ten koste van hen vrolijk op het hoogste schavot klom.

Iedereen denkt ‘clean sweep’, maar in welke volgorde?

Vóór Kramer het in die laatste rit opneemt tegen Lee, rijdt de Belg Bart Swings in rit zes tegen Jorrit Bergsma. En Bergsma zal op zijn beurt weer geen minuut slaap verliezen wanneer hij Kramer afhoudt van goud. Want wat baalde de marathonschaatser dat hij ‘slechts’ brons won op de 5 kilometer.

En dan, vlak ‘m nooit uit: Bob de Jong (zilver Nagano 1998, goud Turijn 2006, brons Vancouver 2010). Hij rijdt in rit vijf tegen de Duitser Alexej Baumgärtner. Alles voordien doet er niet toe. Goed om te weten: start om 14.00 uur, dweil na de derde en vijfde rit.

Meer medailles bij shorttrack?

Twitter avatar nielskerstholt Niels Kerstholt In de 6e heat @nielskerstholt en in de 8e en laatste heat @sjinkieknegt http://t.co/TWLi6eUOq9

Na bronzen Sjinkie willen we vandaag meer bij het shorttrack. Ons geduld wordt op de proef gesteld, want de prijzen worden pas vrijdag verdeeld. Vandaag acht heats op de 500 meter vanaf 11.15 uur. Naast Knegt en Niels Kerstholt komen Daan Breeuwsma en Freek van der Wart in actie.

Wat eerder op de ochtend zien we gouden Jorien terugkeren bij haar eerste liefde. En van rusten op de lauweren is bij haar geen sprake:

Twitter avatar jorientermors Jorien ter Mors OLYMPISCH GOUD… Heel bijzonder gevoel. Zou hem voor geen GOUD willen inruilen. (Gewoon nog één erbij is veel mooier) 1500m off my Dreams!!

Ter Mors komt in actie naast Yara van Kerkhof en ook voor hen geldt dat - indien geplaatst - de finales pas vrijdag zijn.

Vrouwenbob naar beneden

Over adrenaline niet te klagen bij de dames van de Nederlandse tweemansbob. Esmé Kamphuis en Judith Vis gaan vanaf 16.15 uur voor hun eerste twee runs naar beneden. Gas erop:

Twitter avatar esmekamphuis Bobteam Kamphuis Tomorrow And the day after is it OUR time:RACE DAY in sochi olympics.We are ready!We are Gonna give it our all!Go siss @joydith! #Sochi2014

De twee laatste runs zijn morgen, en dit dit Oranjeduo kan gaan verrassen. Het werd op een gegeven moment uit Duitsland geweerd omdat Kamphuis en Vis te goed werden en dus niet meer mochten trainen op Duitse banen. Nu, in Sotsji, staan de olympische ringen op Kamphuis’ nagels gelakt, de bedoelingen zijn duidelijk.

Esme Kamphuis in de tweemansbob tijdens de training in het Sliding Center Sanki. ANP / Robin Utrecht

Reuzenslalom

De vrouwen beginnen vandaag heel vroeg aan hun eerste run op de reuzenslalom. Regen en sneeuw (ja heus) worden verwacht in Sotsji en dus is de start anderhalf uur vervroegd. Om 06.30 uur beginnen de dames en om 10.00 uur gaan ze voor de twee keer. In Vancouver moest de reuzenslalom vanwege slecht weer over twee dagen gespreid worden.