Romeo, yo Romeo! zegt zijn sweet homie Juliet

Pimpin’ // the classics Thug notes Door ‘Sparky Sweets, Ph.D.’ thug-notes.com

Zo begon een uittreksel van een literaire klassieker nooit eerder: Humbert Humbert, de hoofdpersoon van Lolita van Vladimir Nabokov ‘ain’t your average horndog’. Sorry? Ja, horndog is het woord dat types met wat meer street cred gebruiken voor iemand die uit is op eh, ja, laten we zeggen: intieme activiteiten. Nee, dan is Humbert Humbert met zijn voorliefde voor kleine meisjes geen gemiddelde gangsta.

Zo begint de samenvatting van ‘Sparky Sweets, Ph.D.’, zoals comedian Greg Edwards zich noemt op het YouTube-kanaal Thug Notes. Na een misleidend introfilmpje (met de klanken van een strijkorkestje) vertelt hij daar wekelijks een literaire klassieker na en geeft hij er een interpretatie van. Want het verschil met samenvattingen op SparkNotes is zijn vrolijkmakende street cred.

Bij Shakespeares Romeo and Juliet gaat het dan over ‘Romeo’s homieos, Benvolio and Mercutio’. De adellijke strijd die boven de hoofden van de geliefden Romeo en Juliet hangt, tussen de families Montague en Capulet, wordt een gangster war.

Het mag dan wat apart klinken en een klein cursusje straattaal zullen de meeste literatuurliefhebbers er wel bij nodig hebben, maar het is allemaal zo gek nog niet. ‘No mo’ phonies’, vat Thug Notes het credo van Catcher in the Rye-held Holden Caulfield treffend samen.