Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opnieuw protest bij Leidse woning Benno L.

In Leiden is op de Apollolaan al diverse malen gedemonstreerd door buurtbewoners tegen de plaatsing van Benno L.
In Leiden is op de Apollolaan al diverse malen gedemonstreerd door buurtbewoners tegen de plaatsing van Benno L. Foto ANP/Phil Nijhuis

Bij de woning van Benno L. in Leiden hebben zich vanavond tientallen mensen verzameld uit protest tegen de komst van de pedoseksueel, zo meldt Omroep West. Zondag protesteerden al tientallen boze Leidenaren bij de seniorenflat.

Volgens Omroep West staan er tachtig tot honderd demonstranten bij de woning. Ze schreeuwen dat ‘die pedo’ weg moet en discussiëren met agenten die bij het protest aanwezig waren.

Dit weekeinde onthulde NRC Handelsblad dat de voormalige zwemleraar, die een celstraf uitzat voor het seksueel misbruiken van kinderen aan wie hij zwemles gaf, met toestemming van burgemeester Henri Lenferink (PvdA) in een seniorenflat in Leiden is ondergebracht.

Dit leidde tot demonstraties. De advocaat van L., Pieter van der Kruijs, liet naar aanleiding van deze protestactie weten dat zijn cliënt volgens hem toestemming moet krijgen om naar Duitsland te gaan. “Hij wil dat zelf ook.” L. heeft de Duitse nationaliteit en heeft er familie en enige sociale contacten.

Publicatie woonplaats Benno L.

NRC Handelsblad publiceerde in de krant van zaterdag jongstleden de woonplaats van Benno L.

Dat gebeurde omdat de redactie signalen had gekregen dat de burgemeester van Leiden de woonplaats van Benno L. sowieso die zaterdag bekend zou maken. In de krant zou hij het besluit om Benno L. in Leiden te huisvesten hebben willen toelichten. Dit bleek niet juist. De burgemeester organiseerde de persconferentie zaterdag naar aanleiding van het bericht in NRC Handelsblad.

De redactie heeft in deze kwestie verkeerde inschattingen gemaakt. Wij zien het niet als onze taak de woonplaats van delinquenten, die hun straf hebben uitgezeten, te onthullen.

Ombudsman Sjoerd de Jong komt zaterdag op deze zaak terug.

Burgemeester geeft verklaring voor verlenen huisvesting

Burgemeester Henri Lenferink legde de afgelopen dagen aan ongeruste Leidenaren uit waarom hij had besloten huisvesting te verlenen aan de kindermisbruiker. Ook vertelde hij aan welke strenge voorwaarden L. moet voldoen. Lenferink gaf ook aan er vertrouwen in te hebben dat L. niet weer de fout in gaat.

De burgemeester wil aan het einde van de week, na onder meer gesprekken met ouders van schoolkinderen, besluiten of L. kan blijven.

‘Gemeenten en justitie werken aan deal over huisvesting vrijgelaten pedoseksuelen’

De VNG en justitie werken aan een overeenkomst over de huisvesting van vrijgelaten pedoseksuelen. Volgens de Telegraaf zou de Enschedese burgemeester Peter den Oudsten de onderhandelingen voeren namens de VNG.

De burgemeester hoopt dat het OM bij strafzaken in de toekomst meer eisen zal stellen over de voorwaarden omtrent (vervroegde) vrijlating van zedendelinquenten zoals een gebiedsverbod en andere manieren om iemand in de gaten te houden. Den Oudsten zegt in de krant dat hij voorstander is van het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven voor verlengd toezicht in zware tbs-gevallen.