Opinie

Chatten is terug

Niet de sites, webfora of sociale netwerken. Niet Google of e-mail, maar chatten heeft het internet groot gemaakt. Sinds de chatbox is internet niet alleen functioneel, maar ook leuk. Sociaal, en spannend.

Wie chat er nu nog? Log eens in op chatpoint.nl, ooit één van de grootste chatsites in Nederland, en je ziet de laatst overgebleven groep: mannen op zoek naar (te) jonge vrouwen. De chatter zonder slechte bedoelingen heeft zich al lang geleden verplaatst naar Gmail-chat, Facebook-chat en Whatsapp. Praten doe je onder eigen naam.

Maar toch, anoniem chatten, zoals in de chatboxen, lijkt aan een bescheiden revival bezig. De afgelopen weken zijn de chatapps Secret en Whisper opvallend hoog te vinden in de ‘meest gedownload’-lijstjes van de appwinkels van Apple en Google. Wat is er aan de hand?

De apps zijn een tegenreactie op het mantra van Mark Zuckerberg: als iedereen alles deelt over zijn persoonlijke leven, wordt de wereld a better place: eerlijker en democratischer. Als we alles delen onder eigen naam, dan weten we wat we aan elkaar hebben, aldus Zuckerberg.

Helaas, wie Facebook opent, merkt elke dag dat het zo niet werkt. Facebook is geen toonbeeld van eerlijkheid, maar een levensetalage. Een plek waar iedereen de beste versie van zichzelf laat zien. De dirty secrets zijn voor thuis en de kroeg.

Secret en Whisper zijn de nieuwe online biechtstoelen. Wie een geheim kwijt wil, stuurt het via Whisper anoniem de wereld in. Miljoenen gebruikers lezen je bericht, veroordelen of stellen gerust. Bij Secret log je in met persoonlijke gegevens: de app weet wie je vrienden zijn. Ga je vreemd, gaat er een anoniem berichtje naar je contacten. Jij bent opgelucht, zij kunnen raden wie de vreemdganger was. Dubbel verslavend.

In de gebruiksvoorwaarden van Whisper teken je ervoor dat ‘je begrijpt dat alle berichten of informatie die je verstuurt mogelijk onderschept en gelezen kan worden door anderen’. En als je je account wist, zijn de geheimen niet meer van jou, maar van Whisper: het bedrijf dat je jouw geheimen hebt toevertrouwd.

Echt anoniem chatten kan al lang niet meer, maar dat is geen geheim natuurlijk.