Minder omzet, meer verlies TNT Express

Wie altijd al een Boeing 747 heeft willen kopen, moet nu toeslaan. Veel aanbod, weinig vraag. Pakketbezorger TNT Express heeft vanwege die „onbalans in vraag en aanbod” daarom maar besloten twee Boeing 747’s toch maar zelf te houden.

Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend bij de presentatie van de resultaten over het afgelopen jaar. Het annuleren van de vliegtuigverkoop levert het bedrijf nog wel een klein voordeeltje op. Een al eerder genomen afschrijving van 94 miljoen wordt teruggedraaid, omdat de vliegtuigen in eigen bezit blijven. De normale afschrijving op de twee Boeings komt dit jaar uit op 24 miljoen euro. Resteert een waarde van 70 miljoen euro op de balans.

De pakketbezorger hadden verder niet heel veel positief nieuws te melden over het afgelopen jaar. De omzet daalde. Het verlies steeg. Het verlies bij het bedrijf in zijn geheel nam het afgelopen jaar toe. De omzet van TNT Express daalde vorig jaar met 4,7 procent tot 6,7 miljard euro. Het verlies dat het bedrijf afgelopen jaar leed steeg met bijna 42 procent tot 122 miljoen euro.

Aan de cijfers van de wereldwijde pakketbezorger is goed de economische tendens te zien. De economie in Europa laat ook in de cijfers van TNT Express herstel zien, terwijl in Azië en Afrika duidelijk sprake is van lagere groei. De omzet in het laatste kwartaal van vorig jaar in Europa daalde met 2,3 procent, tot 848 miljoen euro. In Azië, het Midden-Oosten en Afrika daalde de omzet in die periode met maar liefst 18 procent tot 242 miljoen euro. Ondanks deze lagere omzet wist de pakketbezorger het afgelopen jaar In Azië en Afrika de prijs per vervoerde kilo wel te verhogen met 14 procent het afgelopen jaar.

Het TNT-personeel in Brazilië kan opgelucht ademhalen. Eind januari maakte pakketbezorger TNT Express bekend dat ze het Braziliaanse dochterbedrijf toch niet van de hand doet. Uit nood geboren moest TNT Express het verlieslijdende onderdeel houden. Ze konden het niet eens worden met een potentiële koper.

Maar nu, bijna een maand later, is het bedrijf zelfs een beetje positief over de vestiging in Brazilië. Het verlies in Zuid-Amerika is de afgelopen periode „significant” afgenomen, maakte TNT Express vanochtend bekend. Het operationeel verlies over 2013 kwam in Brazilië uit op 27 miljoen euro, tegen een verlies van 66 miljoen euro in 2012.

In een toelichting op de jaarcijfers over 2013 zei topman Tex Gunning dat de fikse bezuinigingsoperaties van de afgelopen periodes nog niet voldoende hebben geholpen om het pakketjesbedrijf weer winstgevend te maken. „We moeten nog substantiële verbeteringen maken”, aldus Gunning. Het bedrijf verwacht dat ook 2014 een onzeker en volatiel jaar zal zijn.