Sotsji dag 11: Bergsma wint 10 kilometer, weer een Nederlands podium

Dag 11 van de Olympische Winterspelen leverde een grote verrassing op: niet Sven Kramer, maar Jorrit Bergsma werd de olympisch kampioen op de 10 kilometer. Bob de Jong schaatste naar brons en dus was het vierde geheel Nederlandse podium een feit. Lees alle ontwikkelingen van de dag terug in dit liveblog.

Foto AP / Pavel Golovkin

De dag van morgen

Morgen zijn we er natuurlijk gewoon weer. In het kort wat je kunt verwachten:

- Ireen Wüst, Carien Kleibeuker en Yvonne Nauta vormen de Nederlandse inbreng op de 5 kilometer bij het schaatsen. Een medaille zit er wel in, misschien wel twee, maar of een van hen de Tsjechische Martina Sáblíkóva kan verslaan?
- Snowboardster Nicolien Sauerbreij, huidig olympisch kampioen, komt in actie op de parallelreuzenslalom. Ze heeft niet de vorm die ze vier jaar geleden had, maar wie weet kan ze wanneer het ertoe doet wederom verrassen. Ook in actie namens Nederland: de pas 17-jarige Michelle Dekker, een groot talent.
- Esmé Kamphuis en Judith Vis werken in hun tweemansbob de laatste twee runs af. Ze staan na twee runs zesde. Kunnen ze nog iets opschuiven?

Verder onder andere nog de reuzenslalom bij de skiërs, de teamsprint (klassieke stijl) bij de langlaufers (mannen en vrouwen) en de kwartfinales bij het ijshockey (mannen).

We gaan afsluiten

In Sotsji zijn ze zo goed als klaar met sporten, dus ook wij stoppen er voor vandaag mee. Mocht je niet alles in dit liveblog willen teruglezen, dit is het belangrijkste dat er vandaag gebeurde:

- Geen revanche voor Sven Kramer op de 10 kilometer. Vier jaar geleden wisselde hij verkeerd, nu wordt hij op waarde geklopt door een ijzersterke Jorrit Bergsma, die een olympisch record en een wereldrecord laaglandbaan reed. Bob de Jong wint het brons. Het is alweer het vierde Nederlandse 1-2-3'tje deze Winterspelen. Nederland heeft nu al 20 medailles: 6 goud, 6 zilver, 8 brons.
- Drie Nederlandse shorttrackers plaatsten zich voor kwartfinales vandaag. Jorien ter Mors op de 1.000 meter, Sjinkie Knegt en Freek van der Wart op de 500 meter.
- De tweemansbob bij de Nederlandse vrouwen had een goede dag. De eerste twee van in totaal vier runs brachten Esmé Kamphuis en Judith Vis naar een zesde plaats.

- De Amerikaan David Wise is de eerste olympisch kampioen op de halfpipe bij het skiën. Het zilver ging naar de Canadees Mike Riddle, de Fransman Kevin Rolland won het brons.
- De Noor Jørgen Graabak won goud op de noordse combinatie (grote schans). Zilver ging ook naar Noorwegen, naar Magnus Moan. Brons was er voor de Duitser Fabian Riessle.
- De Noor Emil Hegle Svendsen pakte het goud op de massastart (15 kilometer) bij het biatlon. Zilver was er voor de Fransman Martin Fourcade, die zijn derde gouden plak van deze Spelen misliep, brons voor de Tsjech Ondrej Moravec.
- De Zuid-Koreaanse vrouwen pakten goud op de achtervolging bij het shorttracken, voor Canada en Italië.
- De Sloveense skiester Tina Maze won haar tweede goud deze Spelen. Na haar gedeelde eerste plaats op de afdaling, won ze ook de superslalom. De Oostenrijkse Anna Fenninger pakte zilver, voor de Duitse Viktoria Rebensburg.
- De snowboardcross bij de mannen werd gewonnen door de Fransman Pierre Vaultier. De Rus Nikolaj Oljoenin won zilver, de Amerikaan Alex Deibold brons.

Kunstschaatsicoon Ploesjenko toch niet pensioen

De Russische kunstschaatslegende Jevgeni Ploesjenko zegt toch niet met pensioen te zullen gaan. Hij gaf deze week geblesseerd op bij de vrije kür en leek zijn afscheid aan te kondigen. Hij is dan ook al 31, heel oud voor een kunstschaatser. Maar nu zegt hij tegen de Russische tv dat hij nog geen afscheid neemt én dat hij wellicht probeert over vier jaar, bij de Spelen in het Zuid-Koreaans Pyeongchang, wederom te schaatsen.

kunstschaatsen

In beeld: het goud van Wise op de halfpipe

Klik voor een grotere foto.

De Amerikaan David Wise in actie op de halfpipe.

De Amerikaan David Wise in actie op de halfpipe. Foto AP/ Sergei Grits


Wise in actie.

Wise in actie. Foto Reuters/ Dylan Martinez


Wise viert zijn goud.

Wise viert zijn goud. Foto AFP/ Franck Fife

freestyleskiën

Amerikaanse skiër Wise pakt titel halfpipe

De Amerikaanse freestyleskiër David Wise mag zich de eerste olympisch kampioen op de halfpipe noemen. Het onderdeel stond al enige jaren op het programma bij de snowboarders, maar in Sotsji voor het eerst bij de skiërs. Zijn 92 punten waren genoeg voor goud. De Canadees Mike Riddle won het zilver, de Fransman Kevin Rolland het brons.

freestyleskiën

Loting 5.000 meter vrouwen

Ireen Wüst rijdt morgen in de op een na laatste rit tegen de Tsjechische Martina Sáblíková, de gedoodverfde winnaar van de 5.000 meter. Een andere Nederlandse, Yvonne Nauta, rijdt in de laatste rit tegen de Duitse Claudia Pechstein. In rit vijf rijdt Carien Kleibeuker, de beste van de drie tijdens het olympisch kwalificatietoernooi. De volledige loting:

1. Katarzyna Wozniak - Bente Kraus
2. Ivanie Blondin - Shoko Fujimura
3. Anna Tsjernova - Mari Hemmer
4. Stephanie Beckert - Maria Lamb
5. Masako Hozumi - Carien Kleibeuker
6. Shiho Ishizawa - Olga Graf
7. Ireen Wüst - Martina Sáblíková
8. Yvonne Nauta - Claudia Pechstein

schaatsen

Weer de meeste medailles

Nederland heeft, na de drie op de 10 kilometer bij het schaatsen, weer de meeste medailles van alle landen. Nederland staat niet boven aan de medaillespiegel, want Duitsland (8) en Noorwegen (7) hebben meer gouden plakken:

Twitter avatar NLSochi2014 Sochi 2014 NL Medaillespiegel na de medailles van vandaag. #TeamNL http://t.co/nnlrsYVLio

medailles

Momenteel alleen nog halfpipe skiën

Qua medailles dan. De mannen zijn momenteel bezig. Meekijken doe je bij de NOS (kopje freestyleskiën).

freestyleskiën

Kamphuis zesde na twee runs

Het blijft bij dat ene plekje. Na twee runs staat de tweemansbob bij de vrouwen op een zesde plek, op 1,15 seconden van de eerste plek, 0,56 van het podium.

bobsleeën

Kamphuis zakt vooralsnog een plekje

De tweede run van de Nederlandse vrouwenbob was minder dan de eerste. De Nederlanders zakken vooralsnog plekje.

bobsleeën

Tweede run Kamphuis begint

De Nederlandse tweemansbob bij de vrouwen deed het prima in de eerste run met een vijfde tijd. Nu de tweede. Kijk live mee bij de NOS (kopje bobsleeën).

bobsleeën

Zuur voor Tuitert

Hij voorspelde het na zijn 1.500 meter al even, afgelopen zaterdag: zul je zien dat ik de enige man in de Nederlandse schaatsploeg word die geen medaille wint. Die voorspelling is uitgekomen:

Twitter avatar marktuitert Mark Tuitert Wordt zo uniek als je deze Olympische Spelen geen medaille weet te halen als NL'se man... Als enige. (Kom er wel overheen)

schaatsen

Een rondje video's

Blijdschap, teleurstelling, blijdschap. Goud, zilver, brons. Bergsma, Kramer, De Jong. Even een rondje video's via de NOS:

De gouden tien kilometer van Bergsma
De zilveren tien kilometer van Kramer
De bronzen tien kilometer van De Jong

De reacties:

Jorrit Bergsma
Sven Kramer
Bob de Jong
Jillert Anema, coach van Bergsma en De Jong

Tot slot: een muzikaal overzicht van de hele tien kilometer.

schaatsen

Tweemansbob Esmé Kamphuis vijfde

Esmé Kamphuis doet het vooralsnog prima in de tweemansbob. De Nederlandse bob staat na de eerste van vier runs op een vijfde plek, op 0,68 van de bob van de Verenigde Staten 1. Het gat tussen de top drie en de rest was veel groter dan onderling. Tussen nummer drie VS 2 en nummer vier België zit 0,47 seconden. Tussen de nummer één en drie zit maar 0,19 seconden.

De tweede run volgt zometeen.

bobsleeën

De huldiging: goud, zilver en brons voor Oranje

Het oranje podium in de Adler Arena: Kramer (zilver), Bergsma (goud) en De Jong (brons).

Foto AP / Patrick Semansky

schaatsen

Kramer: al hele week last van m'n rug

Sven Kramer reageerde zojuist bij de NOS. Hij verraste verslaggever Bert Maalderink met de mededeling dat hij al de hele week veel last heeft van z'n rug. "Ik voel het de hele tijd", aldus Kramer, die zei daardoor extra moeilijk door de bochten heen te komen.

Kramer noemde verklaring een "onwijs slecht excuus, want je moet gewoon honderd procent fit zijn". Hij complimenteerde Bergsma met zijn "supertijd".

schaatsen

Beeld van de dag: Kramer feliciteert Bergsma

Ondanks zijn teleurstelling kon Kramer het opbrengen om Bergsma direct na afloop van zijn race te feliciteren met het goud:

Foto AP / Pavel Golovkin

schaatsen

'Moeder aller coups'

Henk Stouwdam, één van onze verslaggevers in Sotsji, noemt de stunt van Bergsma op Twitter de "moeder aller coups":

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Jorrit Bergsma! De moeder aller coups. #Ditmaaktsportmooi

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Oeioeioei, eerst kaapt een shorttrackster goud en dan een marathonschaatser. #'tIsmewat

schaatsen

Opnieuw één, twee, drie!

We hebben het weer geflikt: goud, zilver en brons voor Nederland op de 10 kilometer. Het is voor de vierde keer tijdens deze Spelen dat de Nederlandse schaatsers op alle treden van het erepodium staan. Het totaalaantal Nederlandse medailles staat nu op 20: zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons.

schaatsen

Bergsma: ik ben er beetje beduusd over

Olympisch kampioen Jorrit Bergsma gaf zojuist voor de camera's van de NOS een eerste reactie:

"Ik ben eigenlijk een beetje beduusd erover, Sven reed lang op mijn tijd, ik wist dat het een hele scherpe tijd was, maar Sven bleef er lange tijd op rijden. Je blijft altijd rekening met hem houden, maar dan zie je toch dat hij zich stukbijt op die tijd. Dan heb je 'm en dat is nog amper te geloven. Ik moet het echt nog even laten bezinken. We hebben hier hard voor gevochten en dan komt het hier eruit. Dat is fantastisch."

Foto AP / Matt Dunham

schaatsen

Kramer redt het niet, Bergsma pakt goud

Sven Kramer is er niet in geslaagd olympisch kampioen te worden op de 10 kilometer. Hij bijt zich stuk op de fantastische tijd van Bergsma en rijdt 12.49,03 (zilver). Het brons is voor Bob de Jong.

AP / Matt Dunham

schaatsen

Kramer verliest tijd op Bergsma

Kramer verliest nu veel tijd op Bergsma. Zijn voorsprong is nog maar 1,7 seconden. Hij lijkt het niet te gaan redden.

schaatsen

Kramer nog op koers voor goud

Na zes kilometer ligt Kramer nog op koers voor goud. Hij komt door in een tijd van 7.40,53 en is daarmee 3,74 seconden sneller dan Bergsma. Kan hij het volhouden?

schaatsen

Kramer snel vertrokken

Kramer is goed aan zijn race begonnen: na 2800 meter rijdt hij drie seconden onder zijn eigen wereldrecord. Hij komt door in een rondje van 30,3. De vraag is: kan hij straks versnellen zoals Bergsma dat kon?

schaatsen

Superieure eindtijd Bergsma: 12.44,45

Een geweldige eindtijd van Bergsma, hij rijdt een olympisch record: 12.44,45. Kramer staat voor een hele zware opgave.

Bob de Jong staat voorlopig nog op het podium: Bart Swings komt niet aan zijn tijd en klokt 13.13,99.

De laatste rit nu: Kramer tegen Lee. Wie wordt olympisch kampioen?

schaatsen

Bergsma in supervorm: 29'ers nu

Bergsma rijdt erg snel: hij is na acht kilometer ruim dertien seconden sneller dan De Jong en rijdt voortdurend 29'ers. Gaat Kramer hier straks wel aankomen?

Foto AP / David J. Phillip

schaatsen

Bergsma goed begonnen: twee seconden sneller

Bergsma is uitstekend begonnen aan zijn 10 kilometer. Na 4 kilometer klokt hij 5.12,49 en daarmee zit hij 2,35 seconden onder de tijd van De Jong. Bergsma krijgt het voorlopig voor elkaar rondjes van onder de 31 seconden te rijden.

schaatsen

Nu Bergsma tegen Swings

Tijd voor de zesde rit, daarin Jorrit Bergsma tegen de Belg Bart Swings. Bergsma wordt gezien als de grootste concurrent van Kramer: welke tijd kan hij neerzetten?

schaatsen

In beeld: De Jong niet tevreden met race

Bob de Jong was zelf na afloop zichtbaar niet tevreden met zijn race. Er wordt nu voor de tweede keer gedweild in de Adler Arena. Zometeen nog twee ritten: de Belg Bart Swings tegen Jorrit Bergsma en daarna Sven Kamer tegen Seung Hoon-Lee.

Foto AP / Matt Dunham

Foto AP / David J. Phillip

schaatsen

Russische ijshockeyers naar kwartfinale

Het is allemaal goedgekomen voor thuisland Rusland. In de tussenronde wonnen de ijshockeymannen van Noorwegen (het werd uiteindelijk 4-0) en daardoor gaat 'De Rode Machine' gewoon naar de kwartfinales. Daarin spelen de Russen morgen tegen Finland.

ijshockey

Eerste reactie De Jong: dit was geen goede rit

Bob de Jong gaf zojuist voor de camera's van de NOS een eerste reactie op zijn race:

"Dit was geen rit zoals ik die ik in de training reed. In de training reed ik echt veel en veel makkelijker. [...] Ik rijd zeven seconden langzamer dan vorig jaar hier. Ik verwacht niet dat dit wat oplevert. [...] Ik reed niet een goede rit [...] Ik kwam er niet in en dan gaat die rit gewoon verloren. De laatste tien ronden was het in plaats van aanvallen overleven."

schaatsen

In beeld: de 10 kilometer van De Jong

De race van Bob de Jong, vermoedelijk zijn laatste olympische 10 kilometer ooit, in een aantal foto's.

AP / David J. Philip

AP / David J. Philip

AP / Patrick Semansky

schaatsen

Eindtijd De Jong: 13.07,19

De Jong rijdt 13.07,19. Grote vraag nu: Is dat genoeg voor een medaille? Als De Jong vanmiddag een medaille haalt is hij de meest succesvolle 10 kilometer-schaatser ooit. De Jong won zilver in Nagano (1998), goud in Turijn (2006) en brons in Vancouver (2010). Een medaille in Sotsji zou zijn vierde olympische medaille op de 10 kilometer zijn.

De Duitser Baumgaertner stelt ernstig teleur met een tijd van 13.44,39.

schaatsen

De Jong heeft het moeilijk

Bob de Jong heeft het zichtbaar moeilijk. Na 5200 meter klokte De Jong 6.48,10. Zijn voorsprong op de tijd van Beckert is nog wel ruim 11 seconden. De vraag is nu hoe De Jong zich in het tweede deel van de race houdt.

Foto AP / David J. Phillip

schaatsen

Becker zet snelste tijd neer: 13.14,26

Patrick Becker zet de snelste tijd tot nu toe neer: 13.14,26. Daarmee is de Duitser ruim twee seconden sneller dan Dobin, die met 13.16,42 nog op de tweede plek staat. Babenko stortte tijdens zijn race in en klokte 13.33,18, de zevende tijd tot noch toe.

Foto AP / Patrick Semansky

En dan nu eindelijk de eerste Nederlander: Bob de Jong rijdt in rit vijf tegen een andere Duitser, Alexei Baumgaertner.

schaatsen

Nederlandse fans zijn al in de stemming

De Nederlandse schaatsfans in de Adler Arena zijn klaar voor de ritten van De Jong, Bergsma en Kramer:

Foto AP / Matt Dunham

Foto AP / Foto David J. Philip

Foto AP / Matt Dunham

schaatsen

Dweilpauze voorbij: nu rit vier

De eerste dweilpauze is voorbij en de vierde rit van de 10 kilometer is van start gegaan. Daarin de Kazak Dmitriy Babenko tegen de Duitser Patrick Beckert.

Snelste tijd voorlopig op naam van de Nieuw-Zeelander Dobbin: 13.16,42. In rit vijf Bob de Jong.

schaatsen

Michel Mulder blijkt ook goede zanger

Om alvast even verder in oranje sferen te komen: schaatser Michel Mulder, de olympisch kampioen op de 500 meter, blijkt naast sprinten ook een aardig nootje te kunnen zingen. Hij trad gisteravond in het Holland House op met Roel van Velzen en zong met hem 'When Summer Ends':

schaatsen

Wintergoud: Bob de Jong

Bob de Jong komt zometeen in de vijfde rit op de baan. Onze redacteur Frank Huiskamp schreef een Wintergoud-portret over De Jong ('De eigenwijze antiheld'), meervoudig medaillewinnaar op de olympische tien kilometer.

De Jong rijdt in rit vijf tegen de Duitser Alexei Baumgaertner. Kijk hieronder beelden terug van zijn gouden 10 kilometerrace in Turijn:

schaatsen

Russen op koers voor kwartfinale: 2-0

Rusland kan opgelucht ademhalen, want de Russische ijshockeyers lijken hard op weg naar de kwartfinale. In de tussenronde tegen Noorwegen zijn ze zojuist op 2-0 gekomen. De tweede periode zit bijna voorbij.

ijshockey

Dweilpauze: Dobbin voorlopig aan leiding

De Rus Serjajev en de Amerikaan Lehman zijn niet aan de tijd van Dobbin gekomen. Ze kwamen na 10 kilometer bijna gelijktijdig over de finish. Serjajev klokte de voorlopig derde tijd: 13.28,61. Lehman zet de vierde tijd neer met 13.28,67.

Dobbin gaat aan de leiding, Geisreiter staat tweede. Het is nu dweilpauze in de Adler Arena. Na de eerste dweil de ritten vier en vijf, met in de vijfde rit de eerste Nederlander: Bob de Jong.

Serjajev (links) en Lehman tijdens de derde rit. Foto AP / Pavel Golovkin

schaatsen

Leden Pussy Riot weer vrijgelaten

De opgepakte leden van Pussy Riot zijn inmiddels weer vrijgelaten, meldt Volkskrant-correspondent Olaf Koens:

Twitter avatar obk Olaf Koens En Pussy Riot is weer vrij! http://t.co/6334un3zd2

sotsji

Dobbin zet keurige tijd neer

De Nieuw-Zeelander Shane Dobbin heeft de tijd van Meek ruim verbeterd: hij klokte zojuist 13.16,42 op de finish. De Duitser Geisreiter zet de voorlopig tweede tijd neer: 13.20,26.

Foto AP / Pavel Golovkin

Rit drie is van start gegaan: daarin de Rus Serjajev en de Amerikaan Lehman.

schaatsen

Rusland op voorsprong tegen Noorwegen

De Russen hebben gescoord en staan 1-0 voor in de cruciale ijshockeywedstrijd tegen Noorwegen.

ijshockey

Kramer heeft er zin in

De 10 kilomter is officieel al begonnen, maar Kramer hoeft pas in de zevende en laatste rit. Hij heeft er zin in, liet hij weten via Twitter:

schaatsen

Meek zet eerste tijd neer: 13.28,72

De eerste rit op de 10 kilometer zit erop: de Amerikaan Patrick Meek was de Pool Sebastian Druskiewicz ruim te snel af. Meek zet de eerste tijd van vandaag neer: 13.28,72. Daar zullen Kramer, Bergsma en De Jong niet van schrikken. Druskiewicz rijdt nog veel langzamer: 13.45,31.

De mannen van rit twee, Greisreiter en Dobbin, zijn inmiddels onderweg voor hun 10 kilometer.

Foto AP / Pavel Golovkin

schaatsen

IJshockey: Rusland - Noorwegen nog 0-0

De eerste periode bij Rusland - Noorwegen zit erop en het staat nog 0-0 in een tussenronde van het mannenijshockey die de Russen móeten winnen om door te gaan naar de kwartfinales. Ze hebben nog twee keer een kwartier om het duel in hun voordeel te beslissen.

ijshockey

Kleintje Pils is ook weer van de partij

De 10 kilometer is begonnen met de rit tussen de Pool Druszkiewicz en de Amerikaan Meek. Om de Nederlandse fans in de Adler Arena in de stemming te brengen is dweilorkest Kleintje Pils ook weer van de partij:

AP / Matt Dunham

schaatsen

De 10 kilometer gaat beginnen: de eerste ritten

De 10 kilometer gaat zometeen om 14.00 uur beginnen. Voor de eerste dweilpauze staan drie ritten op het programma, zonder kanshebbers overigens. Hieronder het overzicht:

1. Druszkiewicz (Pol) - Meek (VS)
2. Geisreiter (Dui) - Dobbin (NZL)
3. Serjajevev (Rus) - Lehman (VS)

Inmiddels ook online: een voorbeschouwing van onze schaatsman in Sotsji Maarten Scholten.

schaatsen

Kramer: de beste gaat er vandaag mee vandoor

Sven Kramer, op de foto hieronder in actie op zijn gouden vijf kilometer van vorige week zaterdag, zei zojuist tegen de NOS dat hij "erg blij" is dat hij de laatste rit vanmiddag mag rijden tegen de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee. Kramer gaf aan dat zijn voorbereiding "niet anders dan normaal" is geweest en verwacht de meeste concurrentie van de andere twee Nederlanders, Bergsma en De Jong:

"Niks gaat vanzelf, de 10 kilometer is altijd moeilijk. De concurrentie is niet groot (Bergsma en de Jong - red.) maar wel heel lastig. De beste gaat er vandaag mee vandoor."

Foto ANP / Robin Utrecht


schaatsen

Goud voor Graabak op Noordse combinatie

Het regent gouden medailles vandaag in Sotsji, nu weer op de Noordse combinatie, het onderdeel voor de allroundsneeuwsporters waarbij het schansspringen en het langlaufen worden gecombineerd. De Noor Joergen Graabak, hoe toepasselijk, heeft de individuele wedstrijd van vandaag verrassend gewonnen. Hij stond na het schansspringen op de grote schans nog zesde, maar wist zijn achterstand bij de 10 kilometer langlaufen goed te maken.

Het zilver gaat ook naar Noorwegen (Magnus Moan), het brons is voor Duitsland (Fabian Riessle).

Graabak komt juichend over de finish. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

Noordse Combinatie

Naomi voelt de zenuwen al

Om 14.00 uur begint de 10 kilometer. Sven Kramer rijdt pas in de laatste rit (naar verwachting rond 16u/16.30u), maar zijn vriendin Naomi van As voelt de zenuwen al, liet ze zojuist weten op Twitter:

Twitter avatar naomivanas Naomi van As Hallo zenuwen!

schaatsen

Cruciale ijshockeywedstrijd voor Russen

De ogen van Rusland zijn vanaf 13.30 uur gericht op de ijshockeyarena op het Bolshoi Ice Dome, waar het Russische ijshockeyteam een cruciale tussenronde speelt tegen Noorwegen om een plaats in de kwartfinales. Rusland moet winnen, want ijshockeygoud is misschien wel belangrijker dan alle andere medailles bij elkaar, schreef onze sportverslaggever Rob Schoof gisteren in NRC Handelsblad:

De Russische ijshockeyers van nu kennen de verhalen, sommigen herinneren zich nog vaag de laatste olympische titel, van 1992 (Albertville). Maar de acht sterren uit het verleden maken de druk op hun schouders immens. Vier jaar geleden beleefde Rusland in Vancouver een nachtmerrie met de uitschakeling tegen Canada (7-3) in de kwartfinales. De Spelen in Sotsji, de Spelen van ijshockeyliefhebber Poetin, moeten de nationale trots herstellen. IJshockeygoud is voor Rusland met afstand de belangrijkste – misschien wel belangrijker dan alle andere medailles bij elkaar.

ijshockey

Dit is hoe spannend het was

De Noor Svendsen won zojuist nipt goud ten koste van de succesvolle Fransman Fourcade op de 15 kilometer massastart. Hoe nipt? Zo nipt:

Twitter avatar NBCOlympics NBC Olympics WHAT A FINISH! Photo finish in #biathlon! Check out how CLOSE this was: http://t.co/67EFaPNsGy

biatlon

Alvast een korte voorbeschouwing

Onze sportredacteur Maarten Scholten blikt al even vooruit naar de 10 kilometer bij het schaatsen, waar niemand eraan twijfelt dat Nederland daar voor de vierde keer goud, zilver en brons gaat winnen. Alleen de volgorde is nog spannend.

"Het wordt een strijd tussen Kramer en Bergsma, met De Jong als outsider. Ik kan er ook niet meer van maken. De BAM-ploeg van coach Jillert Anema (Bergsma, De Jong) heeft in het Kramer-loze seizoen 2011 zoveel progressie geboekt op de langste afstand dat de rest van de wereld is afgehaakt. Alleen Kramer ging het gevecht bij terugkeer weer aan, en koos voor ploeggenoten uit het marathonschaatsen Douwe de Vries en Cristijn Groeneveld om meer duurwerk te doen.

Vorig jaar verloor hij nog van Bergsma bij de WK afstanden, dit jaar won hij bij het olympisch kwalificatietoernooi met een vechtrace en een snelle tijd. De spoeling is dun, maar de drie toppers zijn geweldig. En de Belg Bart Swings zien schaatsen is ook geen straf, let op hem over 4 jaar."

schaatsen

Nu moet het goedkomen

Het kán niet meer misgaan:

Twitter avatar speakerJannes jannes mulder Zo alles klaar gezet voor vanmiddag http://t.co/BSW7YxZXv1

schaatsen

In beeld: Svendsen zorgt voor Noors succes

Svendsen (links) en de later winnaar van brons Moravec bij het schieten.

Svendsen (links) en de later winnaar van brons Moravec bij het schieten. Foto AFP/ Alberto Pizzoli


Svendsen komt als winnaar over de streep. Op de grond ligt de Fransman Fourcade.

Svendsen komt als winnaar over de streep. Op de grond ligt de Fransman Fourcade. Foto AFP/ Felipe Dana

biatlon

Noor Svendsen wint massastart biatlon

De Noor Emil Hegle Svendsen pakt het goud op de 15 kilometer massastart bij de biatlon. De Fransman Martin Fourcade loopt zijn derde goud van deze Spelen mis en paktvlak achter de Noor zilver. De Tsjech Ondrej Moravec wint brons.

De massastart liep uit op een drama voor de Noorse biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen . Die ging aan kop, maar schoot vier keer mis. Was hij eerste geworden, dan was hij in zijn eentje de succesvolste winterolympiër ooit. Bjørndalen heeft nu in totaal 7 goud, 4 zilver en 1 brons behaald.

biatlon

IOC verdedigt verwijderen homorechtenactiviste

Opmerkelijk bericht van ongeveer een uurtje geleden: het IOC staat achter het besluit van de Russische politie om de Italiaanse homorechtenactiviste Vladimir Luxuria gisteren uit Sotsji te verwijderen. Dat zei IOC-woordvoerder Mark Adams tegen AP.

De activiste werd volgens Adams "vreedzaam weggeleid" en niet opgepakt en enkele uren vastgezet, zoals Luxuria zelf beweerde. Luxuria is transgender en zat in het verleden in het Italiaanse parlement voor de Communistische Partij. Luxuria liep gisteren uitgedost in regenboogkleuren bijna twee uur rond in het olympisch park. Zij werd door veel Russische toeschouwers niet herkend als homorechtenactiviste. Sommigen van hen zagen Luxuria's outfit aan voor een carnavalskostuum en wilden met haar op de foto. Luxuria werd in een auto afgevoerd toen ze het ijshockeystadion probeerde binnen te komen.

sotsji

Zuid-Korea pakt goud bij achtervolging

Het laatste onderdeel bij het shorttrack van vandaag zit erop: de Zuid-Koreaanse vrouwen hebben het goud gepakt op de 3000 meter achtervolging. De spannende race werd op het nippertje gewonnen door de Zuid-Koreanen, ten koste van de Chinese vrouwen, die tot de laatste ronde op kop lagen maar uiteindelijk werden gediskwalificeerd omdat ze hun tegenstanders hadden gehinderd. Daarom is het zilver voor Canada, brons gaat naar Italië.

shorttrack

Van der Wart en Knegt snellen naar kwartfinale

Succes voor Freek van der Wart en Sjinkie Knegt in de series van de 500 meter: ze wisten zich te plaatsen voor de kwartfinales van de 500 meter. Hieronder twee cruciale momenten uit hun races.

Van der Wart komt bijna tegelijkertijd met de Canadees Charle Cournoyer over de finish. Foto AFP / Damien Meyer

De Canadees Charles Hamelin gaat onderuit, op de achtergrond Sjinkie Knegt. Foto AP / Ivan Sekretarev

shorttrack

Biatlon ondanks sneeuw begonnen

De 15 kilometer massastart bij de biatlon voor mannen werd gisteren uitgesteld vanwege dichte mist en ook vanochtend is het weer niet best: het sneeuwt hard in het Laura Cross-Country & Biatlon Ski Center. De biatleten zijn wel gewoon vertrekken, volg de wedstrijd live via de NOS (klik op 'biatlon').

Foto AFP / Pierre-Philippe Marcou

biatlon

Knegt wint serie en staat in kwartfinale 500

Sjinkie Knegt heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de 500 meter. Hij werd door een val van één van de favorieten voor goud, Charles Hamelin, eerste in de laatste serie in een tijd van 41.235 seconden. De kwartfinales staan vrijdag op het programma.

shorttrack

Kerstholt faalt in series 500 meter

Slecht nieuws uit de shorttrackarena: Niels Kerstholt is er niet in geslaagd de kwartfinales van de 500 meter te bereiken. Na een slechte start kwam hij niet verder dan de derde plaats, terwijl hij bij de eerste twee had moeten zitten. Sjinkie Knegt komt zometeen in de laatste serie in actie.

shorttrack

IJshockey: Slovenië door naar kwartfinale

Slovenië heeft zich vanochtend via de tussenronde weten te plaatsen voor de kwartfinales van het ijshockeytoernooi bij de mannen. Oostenrijk werd overtuigend met 4-0 verslagen. Nooit eerder haalde Slovenië de kwartfinales op de Spelen. Het land speelt daarin morgen tegen Zweden.

Foto AFP / Alexander Nemenov

ijshockey

Van der Wart naar kwartfinale 500 meter

Het gaat snel in de shorttrackarena: de mannen zijn alweer begonnen aan de series op de 500 meter. De eerste Nederlander kwam zojuist in actie en met succes: Freek van der Wart heeft zich met een tijd van 41.190 geplaatst voor de kwartfinales. Zometeen nog Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt op het ijs.

shorttrack

De val van Ter Mors die zonder gevolgen bleef

Jorien ter Mors kwam door toedoen van een ander ten val in haar serie op de 1000 meter. Daardoor mocht ze automatisch door naar de kwartfinale en bleef haar val dus zonder gevolgen.

Foto AP / Bernat Armangue

Foto AP / Ivan Sekretarev

Foto AP / David J. Philip

shorttrack

Tweede goud voor skister Tina Maze

De Sloveense skister Tina Maze heeft in de tweede run van de reuzenslalom het goud weten veilig te stellen. Ze snelde naar een tijd van 2.36,87 seconden en pakte daarmee haar tweede goud van deze Spelen. De Oostenrijkse Anna Fenninger, die het goud won op de Super-G, was maar 0,07 seconden langzamer uiteindelijk. Zij wint dus zilver, het brons is voor de Duitse Viktoria Rebensburg.

alpine skiën

Leden Pussy Riot opgepakt in Sotsji

De correspondent van de Volkskrant in Moskou, Olaf Koens, meldt dat de twee leden van de rockband Pussy Riot zijn opgepakt in Sotsji. Persbureau AP meldt dit ook op gezag van een Russische activist. Koens twitterde zojuist foto's door van de arrestatie:

Twitter avatar obk Olaf Koens De twee dames van Pussy Riot zijn opgepakt in Sotsji; http://t.co/tRTV71wPkH

Twitter avatar obk Olaf Koens Ook de pers die met de dames van Pussy Riot sprak is gelijk maar opgepakt #sochi2014

Ze zouden zijn gearresteerd vanwege 'diefstal':

Twitter avatar obk Olaf Koens Volgens @gruppa_voina zijn de dames opgepakt wegens - jawel - diefstal. Gisteren en eerder uren lastiggevallen door politie, geheime dienst

Meer informatie in het nieuwsbericht van mijn collega Mirjam Remie.

sotsji

Ter Mors valt, maar mag door

Jorien ter Mors werd zojuist in haar serie geschept door de Canadese Marianne St-Gelais en mag daardoor automatisch door naar de kwartfinale. Ter Mors liep bij haar val geen verwondingen op en kon haar serie uitrijden. De kwartfinales van de 1000 meter zijn vrijdag.

shorttrack

De start van Van Kerkhof in beeld

Van Kerkhof tijdens haar start op in de serie van de 1000 meter. Ze slaagde er tegenvallend genoeg niet in zich te plaatsen voor de kwartfinales van vrijdag. Zometeen Jorien ter Mors op het ijs.

Foto AP / Darron Cummings

shorttrack

Novotna op haar bips

De Tsjechische Katerina Notovna reed een ongelukkige serie op de 1000 meter: ze kwam ten val en eindigde op haar rug met haar benen in de lucht. Ook geen kwartfinale voor Novotna dus,

AP / Bernat Armangue

shorttrack

Van Kerkhof niet naar kwartfinale 1000 meter

Yara van Kerkhof is er niet in geslaag de kwartfinale van de 1000 meter te bereiken. Ze finishte in haar serie als derde, terwijl ze bij de eerste twee had moeten zitten. Daarmee komt er een einde aan de Olymische Spelen van Van Kerkhof, die teleurstellend zijn verlopen.

De Chinese Jianrou Li, winnares van het goud op de 1500 meter, plaatste zich in de eerste serie eenvoudig voor de kwartfinales. De Zuid-Koreaanse Seung-Hi Park won de tweede serie.

Jorien ter Mors rijdt zometeen in de achtste en laatste serie. De verwachting is dat zij zonder problemen de kwartfinale gaat halen.

shorttrack

Ter Mors en Van Kerkhof zo de baan op

Het is bijna tijd voor het shorttrack, Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof komen namens Nederland in actie in de series van de 1000 meter. Van Kerkhof komt zo in de derde serie op de baan, Ter Mors zit in de achtste en laatste serie. Kijk live mee via de NOS. Bekijk de volledige startlijst hier.

shorttrack

Tweede run reuzenslalom: wie wint goud?

Ondanks de hevige regenval is zojuist de tweede run bij de reuzenslalom voor vrouwen begonnen. Het komende uur wordt duidelijk hoe bij dit skinummer de medailles worden verdeeld. De Sloveense Tina Maze staat op de eerste plaats, de Zweedse Jessica Lindell-Vikarby tweede, de Italiaanse Nadia Fanchini derde. Volg de ontknoping live bij de NOS (klik op 'Alpineskiën').

alpine skiën

Vrouwenbob vanmiddag in actie

De Nederlandse bobsleesters, Esmé Kamphuis en Judith Vis, gaan vanmiddag om 16.15 uur voor hun eerste twee runs naar beneden. Ze hebben er zin in, zo bleek gisteravond op Twitter:

Twitter avatar esmekamphuis Bobteam Kamphuis Tomorrow And the day after is it OUR time:RACE DAY in sochi olympics.We are ready!We are Gonna give it our all!Go siss @joydith! #Sochi2014

De twee laatste runs zijn morgen, en dit dit Oranjeduo kan gaan verrassen. Het werd op een gegeven moment uit Duitsland geweerd omdat Kamphuis en Vis te goed werden en dus niet meer mochten trainen op Duitse banen. Nu, in Sotsji, staan de olympische ringen op Kamphuis’ nagels gelakt: de bedoelingen zijn duidelijk.

bobsleeeën

Beslissing bij ijshockey: Slovenië - Oostenrijk

Bij het mannenijshockey wordt op dit moment een tussenronde gespeeld die bepaalt of Slovenië of Oostenrijk zich plaatst voor de halve finales. Slovenië staat op dit moment (de tweede periode is net begonnen), met 2-0 voor. Kan Oostenrijk nog wat terugdoen? Kijk live mee via de NOS.

Bij de vrouwen is ook een tussenronde om de plaatsen 5 tot en met 8 aan de gang: bij Duitsland - Japan staat het 2-1.

De Oostenrijkse keeper Mathias Lange laat de puck door in de tussenronde tegen Slovenië. Foto AFP / Mark Blinch

ijshockey

Straks gouden Ter Mors weer op de baan

Jorien ter Mors, de olympisch kampioene op de 1500 meter langebaan, doet vanaf 10.30 uur een gooi naar een tweede medaille. Ter Mors komt dan in actie in de series van de 1000 meter shorttrack. De kwartfinales, halve finales en finale staan pas vrijdag op het programma.

Ter Mors maakte gisteren op Twitter nog eens duidelijk dat ze wel degelijk heel blij is met haar goud op de langebaan:

Twitter avatar jorientermors Jorien ter Mors OLYMPISCH GOUD... Heel bijzonder gevoel. Zou hem voor geen GOUD willen inruilen. (Gewoon nog één erbij is veel mooier) 1500m off my Dreams!!

Sjinkie Knegt, die zaterdag brons pakte op de 1000 meter, komt vanochtend ook weer op de baan in het Iceberg Skating Palace. Knegt rijdt vanaf 11.15 uur in de series van de 500 meter. Namens Nederland komen ook Niels Kerstholt en Freek van der Wart in actie.

shorttrack

Britse curlers bereiken halve finale

De curlers van Groot-Brittannië kwamen vanochtend vroeg al in actie in een zogeheten 'tiebreaker' tegen Noorwegen die moest beslissen welk land zich zou plaatsen voor de halve finales. De Britten wonnen in het Ice Cube Curling Center met 6-5. In het tiende en laatste end gaven de Scandinaviërs een 5-4 voorsprong uit handen.

Morgen strijden de Britten met Zweden om een plaats in de finale. De andere halve finale gaat tussen China en regerend olympisch kampioen Canada.

De skip van de Britten, David Murdoch, gooit de laatste steen die de beslissing zou brengen in de tiebreaker tegen Noorwegen. Foto AFP / Adrian Dennis


curling

Hoe laat begint het schaatsen?

Voor ons Nederlanders draait het vandaag natuurlijk maar om één vraag: kan Sven Kramer eindelijk het goud pakken op de olympische 10 kilometer na zijn dramatische verkeerde wissel vier jaar geleden in Vancouver? De 10 kilometer, die uit zeven ritten bestaat, begint om 14.00 uur. Na de derde en vijfde rit wordt er gedweild. Interessant wordt het pas vanaf rit 5, als Bob de Jong en de Duitser Alexei Baumgaertner op de baan komen. In rit 6 vervolgens Jorrit Bergsma tegen de Belg Bart Swings, waarna Kramer in de laatste rit tegen de Zuid-Koreaan (en regerend olympisch kampioen) Seung-Hoon Lee rijdt.

Later vandaag een uitgebreide voorbeschouwing, bekijk het volledige rittenschema hier.

schaatsen

Fransman Vaultier wint snowboardcross

Het eerste goud van vandaag in Sotsji is alweer verdiend: ruim een half uur geleden kwam de Fransman Pierre Vaultier als eerste over de finish in de finale van de snowboardcross bij de mannen, die gisteren werd uitgesteld vanwege de mist. De Rus Nikolaj Oljoenin pakte het zilver op dit spectaculaire onderdeel, het brons was er voor de Amerikaan Alex Deibold.

Voor Frankrijk is het de derde gouden medaille deze Spelen. Eerder op de dag werd de halve finale ontsierd door een harde crash van Omar Visintin. De Italiaan werd even behandeld op de baan en daarna op een stretcher afgevoerd. Op televisiebeelden viel wel te zien dat Visintin bij bewustzijn was.

Vaultier juicht als hij als eerste over de finish komt bij de finale van het snowboardcross. Foto AP / Andy Wong


snowboarden

Sloveense aan leiding bij reuzenslalom

De Sloveense skiester Tina Maze, die eerder de beste was op de afdaling, lijkt hard op weg naar haar twee gouden medaille van deze Spelen. Ze was vanochtend vroeg in de eerste run van de reuzenslalom bij de vrouwen met afstand de snelste. De Zweedse Jessica Lindell-Vikarby, die tweede staat, volgt al op meer dan een halve seconde. De Italiaanse Nadia Fanchini staat op de derde plaats.

Foto AFP / Fabrice Coffrini

alpine skiën

Dag 11 is al volop onderweg

De elfde dag van de Olympische Winterspelen is al een paar uur onderweg. Zometeen een update met wat je tot nu toe hebt gemist, eerst een linkje naar het Spoorboekje van vandaag, dit keer gemaakt door onze internetredacteur en sportfreak Jules Seegers.

sotsji