kort

Sotsji, dag 11

Het blijven buitensporten

Het was vanaf dag één prachtig weer in Sotsji. Niet ideaal voor wintersporten – blauwe lucht, zonnetje – maar alle ijsonderdelen zijn binnen en de sneeuw wordt met grote zorg en vooral veel chemicaliën ‘in leven’ gehouden. Mist daarentegen, daar doe je weinig aan. Gisteren werd opnieuw de 15 kilometer massastart biatlon bij de mannen verplaatst en ook de snowboardcross voor mannen ging niet door. Beide onderdelen zijn verzet naar vandaag. Het is – niet geheel verrassend – niet de eerste keer dat de organisatie van Winterspelen last heeft van de weersomstandigheden. In 1928 in het Zwitserse St. Moritz, toen de schaatsers nog in de openlucht hun rondjes reden, dooide het dusdanig dat de 10 kilometer na 5 ritten werd afgelast. Geen medailles dat jaar op die afstand. En in 1932, in Lake Placid (VS), werd zelfs nog een wedstrijd afgewerkt ná de sluitingsceremonie. Tijdens het toernooi lag er te weinig sneeuw op de bobsleebaan, dus de race werd verplaatst. Het publiek was echter al wel een beetje klaar met de Spelen, dus in plaats van aanmoedigingen kregen de bobsleeërs sneeuwballen toegeworpen. Maar dat is allemaal heel lang geleden en zover is het in Sotsji nog niet.

De 10 km, wat zal die kosten?