kort

Foto Reuters

400

nieuwe werknemers Nedcar voor Mini

VDL Nedcar neemt 400 extra werknemers in dienst voor de productie van de nieuwe Mini Hatch. Dat heeft het bedrijf gisteren laten weten. De autofabriek uit Born bouwt vanaf komende zomer het model voor opdrachtgever BMW. Volgende maand begint het bedrijf met de werving van nieuwe werknemers: vooral productiemedewerkers, maar ook arbeidskrachten voor logistiek, onderhoud en verkoop. VDL Nedcar verwacht het nieuwe personeel in Nederland te kunnen vinden.

Compensatie

Ook Friesland wil geld voor gaswinning

Friesland wil net als Groningen compensatie voor de gevolgen van gaswinning in de provincie. Dat heeft commissaris van de koning John Jorritsma gisteren gezegd bij BNR. Jorritsma stelt dat de Friezen ook „schade en overlast” ondervinden van gas- en zoutwinning. Hij doelt op bodemdaling en scheuren in huizen en gebouwen. Compensatie van de nadelen van gaswinning is volgens Jorritsma in het verleden ook afgesproken met oud-minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). „Nu wil ik ons niet vergelijken met Groningen, want wat daar is gebeurd, is by far veel indringender dan wat bij ons heeft plaatsgevonden”, zei Jorritsma. Friesland levert 4 procent van het landelijke gas.

Italië

Renzi mag proberen regering te vormen

De Italiaanse centrumlinkse partijleider Matteo Renzi mag proberen een nieuwe regering te vormen. President Giorgio Napolitano heeft hem daartoe gisteren opdracht gegeven. Renzi leidde vorige week het vertrek van premier Enrico Letta in om zelf de kans te krijgen een coalitieregering te leiden. Renzi moet proberen een coalitie met centrumrechtse- en centrumpartijen te smeden, omdat zijn partij zelf geen betrouwbare meerderheid heeft in beide kamers van het parlement. Renzi moet eerst het vertrouwen van het parlement winnen. Dat zal niet eenvoudig zijn, na zijn agressieve manier van de macht grijpen.