Intiem concert drilboor-dj Skrillex

Zesvoudig Grammy-winnaar en superster-dj Skrillex toert deze week door Nederland. Hij heeft een speciale band met ons land. „Hij bedacht zijn hit in een zanghok in Groningen.”

Niet langer alleen grote zalen: dj Skrillex treedt ook op in Bitterzoet, A’dam
Niet langer alleen grote zalen: dj Skrillex treedt ook op in Bitterzoet, A’dam foto anp

De 26-jarige Sonny ‘Skrillex’ Moore is de koning van de verwoestend gierende beats. De man van overweldigende lasershows en oorverdovend brullende bassen. Een stadionsensatie. Maar deze week treedt de superster-dj vijf keer op in Nederland, in voor hem extreem kleine popzaaltjes. De optredens zijn onderdeel van zijn internationale Takeover-tour 2014, een intiemer intermezzo voordat Skrillex deze zomer de festivals langsgaat.

Nadat Skrillex de afgelopen weken San Francisco en Brooklyn ‘overnam’ – hij trad er vijf avonden op in kleine popzalen – is deze week Nederland aan de beurt. Skrillex doet in Amsterdam Melkweg, Studio 80, feestboot Ocean Diva en Bitterzoet aan. In Groningen staat hij in de failliet verklaarde popzaal Simplon. Stuk voor stuk kleine zalen voor een ster van zijn statuur.

Eigenaar Bas Louwers van Bitterzoet kreeg de zesvoudig Grammy-winnaar aangeboden via concertorganisator Mojo. „Ze zochten nog een kleine venue in Amsterdam en kwamen bij ons uit,” vertelt Louwers. „Skrillex treedt vaak op met een enorme gracht tussen hemzelf en het publiek en wil deze tour weer de charme voelen van direct contact met de mensen. Wij zeiden natuurlijk geen nee.” De komst van de ster is geen “hoofdpijnproductie”, zegt Louwers. „Het valt heel erg mee, zowel qua productie als qua noten op zijn zang. En hij kost natuurlijk een fractie van wat je anders zou betalen. Skrillex staat normaal gesproken voor een publiek dat honderd keer zo groot is.”

Skrillex is een fenomeen in de dancewereld. Een voormalige ‘screamo’-zanger – een hybride van hardcore punk, emorock en metal – die zijn stembanden kapot zong en zich bekwaamde in geraffineerde elektronische producties vol effectbejag. Zijn dubstepvariant wordt ook ‘bro step’ genoemd omdat het zich zou richten op Amerikaanse macho’s (‘bro’s’) die vol adrenaline in de lucht boksen.

Skrillex is een danceproducer die de techniek om spanning op te bouwen en in een climax los te laten, meesterlijk beheerst. „Hij produceert op een naïeve, instinctieve manier,” zegt Martijn van Sonderen van het Groningse collectief Noisia. Van Sonderen is een vriend van Skrillex; de Amerikaan bezocht zijn bruiloft en bracht vorige maand het debuut van I Am Legion - een samenwerkingsproject van Noisia met het Britse Foreign Beggars - in de VS uit op zijn platenlabel. Noisia presenteert 22 februari de avond met Skrillex in Groningen. De capaciteit van de popzaal is teruggeschroefd, aldus Van Sonderen. „We konden geen kaartjes verkopen voor de kleine zaal omdat iedereen dan toch probeert in de grote zaal te komen en dat zou ten koste gaan van de veiligheid.” Het is overigens niet de eerste keer dat Skrillex in een bescheiden club in Groningen staat, vertelt Van Sonderen. Vier jaar geleden logeerde Moore – nog voor zijn doorbraak als Skrillex – vijf weken bij de leden van Noisia om samen te werken aan muziek. „Zijn (hit) Scary Monsters And Nice Sprites heeft hij volgens mij in ons zanghok bedacht.”