‘Het leek alsof Harry met kist en al was opgestaan’

Een reclameposter van Nationale Notaris met de kist van schrijver Harry Mulisch
Een reclameposter van Nationale Notaris met de kist van schrijver Harry Mulisch

Het bedrijf Nationale Notaris stopt met de verspreiding van reclameposters met een foto van de begrafenis van Harry Mulisch, en daaronder de tekst: ‘Klaar om te gaan? Doe de gratis testamentscan bij nationalenotaris.nl’.

Volgens directeur Albert van der Wijk wordt dit gedaan uit piëteit met de nabestaanden van de in de herfst van 2010 gestorven schrijver. De directeur zegt niet te hebben geweten dat de foto, waarop voor een buitenstaander geen herkenbare verwijzing te zien is, bij de uitvaart van de auteur is gemaakt.

Mulisch’ weduwe Kitty Saal zag vorige week plotseling een reclameposter met de afbeelding van Mulisch’ kist. „Ik ben dadelijk van mijn fiets gestapt om te kijken. Het was echt Harry. Voor ieder ander is het een gewone foto, maar ons viel het rauw op het dak. Het was alsof Harry met kist en al was opgestaan.”

Saal zegt het te betreuren dat ze niet vooraf door het bedrijf is ingelicht. „Het was netjes geweest als ze ons een briefje hadden gestuurd.” Frieda Mulisch, dochter van de schrijver, plaatste een afbeelding van de poster op Facebook met de tekst: „beetje ongevraagd de kist van mijn vader gebruiken.... tssss”.

De gewraakte foto is gemaakt door fotograaf Merlin Daleman op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Daleman, die de uitvaart voor deze krant vastlegde op 6 november 2010, is door het reclamebureau achter de notariscampagne gewoon betaald voor het gebruik van zijn foto. Ook op nationalenotaris.nl is de foto te zien.

Daleman verklaart dat hij bij het afstaan van de foto het reclamebureau heeft ingelicht over de identiteit van de dode in de kist. Dat bericht heeft directeur Van der Wijk niet bereikt. Gisteren nam de familie van Mulisch contact met de notarissen op. De directeur stelt „volgens de regels” gehandeld te hebben, maar vindt de ontstane situatie „bijzonder vervelend”.

Van der Wijk weet nog niet hoe snel de foto met de kist van Mulisch weer uit de openbare ruimte zal verdwijnen. Er is nog geen besluit genomen over het terughalen van de posters. „Daarover overleggen we met de familie Mulisch.” Er zijn 1.500 posters verspreid: 3.500 stuks lagen nog klaar.