De ene gouden medaille is de andere niet

Veel discussie over de waarde van gouden medailles, daar in Sotsji. Jorien ter Mors en haar coach Jeroen Otter hadden liever een plak bij het shorttracken. Bergsma zou zo goud inruilen voor een Elfstedenwinst. En die 10 kilometer? Hoeveel waarde heeft goud daar met zo’n beperkt deelnemersveld.

Het podium van de 10 km op de WK Afstanden, waarschijnlijk vandaag ook het podium tijdens de Spelen. Misschien alleen in een andere volgorde. Links Kramer, in het midden Bergsma en rechts De Jong.
Het podium van de 10 km op de WK Afstanden, waarschijnlijk vandaag ook het podium tijdens de Spelen. Misschien alleen in een andere volgorde. Links Kramer, in het midden Bergsma en rechts De Jong. Foto ANP/ Jerry Lampen

Hoeveel waarde heeft een gouden medaille op een onderdeel waaraan slechts veertien deelnemers uit negen landen meedoen?

Voor Sven Kramer is het winnen vandaag van de tien kilometer in Sotsji al drie jaar lang het hoogste doel waarvoor hij schaatst. De schande van de verkeerde wissel in Vancouver, vandaar. Maar concurrent Jorrit Bergsma zou goud zo inwisselen voor het winnen van de Elfstedentocht. In de aanloop naar Sotsji ging zijn coach Jillert Anema, ook Fries, vergeefs de strijd aan met sportkoepel NOC*NSF om tijdens de Spelen naar de Bonkevaart te mogen, voor een eventuele Tocht der Tochten.

Gisteren ruzieden langebaanschaatsers en shorttrackers in Sotsji nog even na over de uitspraken van Jorien ter Mors en haar coach Jeroen Otter. Liever brons in het shorttrack dan goud op de langebaan, aldus de winnares van de 1.500 meter en haar coach. “Een klap van de molen” had Otter gehad volgens Rintje Ritsma, zelf jarenlang de beste schaatser ter wereld maar zonder olympisch goud. Ook TVM-coach Gerard Kemkers reageerde gepikeerd. “Onbegrijpelijk”. Dus voelde de normaal gesproken compromisloze Ter Mors zich geroepen tot een verzoenende tweet. “Ik zou hem voor geen GOUD willen inruilen.” Om zich vandaag weer op haar geliefde “korte baantje” te begeven voor de series van de 1.000 meter.

Twitter avatar jorientermors Jorien ter Mors OLYMPISCH GOUD… Heel bijzonder gevoel. Zou hem voor geen GOUD willen inruilen. (Gewoon nog één erbij is veel mooier) 1500m off my Dreams!!

Noren niet op 10 kilometer? ‘Catastrofe’

In Noorwegen was intussen al voor de tien kilometer de boot aan. “Een catastrofe” noemde schaatslegende Johann Olav Koss het dat zijn landgenoten Håvard Bøkko en Sverre Lunde Pedersen zich net als de Rus Ivan Skobrev terugtrokken voor de tien kilometer. Noorse fans dromen nog altijd van de gouden races van Ivar Ballangrud (1936), Hjalmar Andersen (1952), Knut Johannesen (1960) en Koss (1996). Maar de toekomst van de langste afstand?

“Dit is een signaal aan de ISU (internationale schaatsunie) dat de tien kilometer helemaal niet meer belangrijk is. Misschien wordt de afstand wel van de Spelen geschrapt.”

Afschaffen van de tien kilometer zou de gevoelswaarde van het ‘laatste’ goud vergroten. Voor NOC*NSF – dat 30.000 euro uitkeert voor goud, 22.500 voor zilver, 15.000 voor brons – verandert het niets aan de rekening, die met een extra ‘clean sweep’ al zou oplopen tot ruim boven de vier ton. De sportkoepel is voor de kosten niet verzekerd, vertelde voorzitter André Bolhuis gisteren op Radio 1.

“De atleten legen de kas van NOC*NSF, maar op een manier die ons buitengewoon bevalt.”

De tien kilometer begint zometeen, om 13.55 uur, en is te volgen op ons liveblog.