Gezochte Venezolaanse oppositieleider geeft zich over

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez stapt in een gepantserd voertuig in de hoofdstad Caracas.
De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez stapt in een gepantserd voertuig in de hoofdstad Caracas. Foto Reuters/ Jorge Silva

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez is vandaag, na dagen van verstoppen, weer in de openbaarheid verschenen om zich vervolgens over te geven aan de autoriteiten. Lopez stond aan de leiding van een recente golf van protesten in het Zuid-Amerikaanse land en werd al even gezocht.

De 42-jarige Lopez sprak zo’n 5.000 aanhangers via een megafoon toe, meldt persbureau AP. Hij zei niet bang te zijn om naar de gevangenis te gaan om zijn overtuigingen en het recht tot vredig protesteren tegen de huidige president Nicolas Maduro te verdedigen.

Lopez werd gezocht door de Venezolaanse autoriteiten vanwege het geweld dat vorige week uitbrak tijdens protesten. Hij kan aanklachten voor doodslag en vandalisme tegemoet zien. President Maduro beschuldigt Lopez van een “fascistische” poging hem af te zetten.

Vier doden bij protesten

Demonstranten, vooral studenten, protesteren in Venezuela sinds vorige week woensdag tegen de oplopende inflatie, de schaarste van goederen en de hoge criminaliteit in het land. Volgens hen doet president Maduro daaraan veel te weinig en ze willen dat hij vertrekt. Tot nu toe zijn er vier mensen om het leven gekomen, van wie de laatste gisteren. Een 17-jarige jongen werd gedood toen een voertuig inreed op een groep demonstranten in de staat Sucre.