‘Gemeenten en justitie werken aan deal over huisvesting vrijgelaten pedoseksuelen’

Jongeren bij de locatie waar gisteren een bewonersbijeenkomst werd gehouden in verband met de onrust over Benno L. in Leiden.
Jongeren bij de locatie waar gisteren een bewonersbijeenkomst werd gehouden in verband met de onrust over Benno L. in Leiden. Foto ANP / Evert Elzinga

De VNG en justitie werken aan een overeenkomst over de huisvesting van vrijgelaten pedoseksuelen. Volgens de Telegraaf zou de Enschedese burgemeester Peter den Oudsten de onderhandelingen voeren namens de VNG.

De burgemeester hoopt dat het OM bij strafzaken in de toekomst meer eisen zal stellen over de voorwaarden omtrent (vervroegde) vrijlating van zedendelinquenten zoals een gebiedsverbod en andere manieren om iemand in de gaten te houden. Den Oudsten zegt in de krant dat hij voorstander is van het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven voor verlengd toezicht in zware tbs-gevallen.

“Het geval van Benno L. met veel publiciteit is een dilemma. Als burgemeester wil je een veilige samenleving, maar je kan nooit honderd procent veiligheid garanderen. Zorg er dan voor dat deze ex-gedetineerden kunnen resocialiseren zonder risico voor de samenleving.”

Publicatie woonplaats Benno L.

NRC Handelsblad publiceerde in de krant van zaterdag jongstleden de woonplaats van Benno L.

Dat gebeurde omdat de redactie signalen had gekregen dat de burgemeester van Leiden de woonplaats van Benno L. sowieso die zaterdag bekend zou maken. In de krant zou hij het besluit om Benno L. in Leiden te huisvesten hebben willen toelichten. Dit bleek niet juist. De burgemeester organiseerde de persconferentie zaterdag naar aanleiding van het bericht in NRC Handelsblad.

De redactie heeft in deze kwestie verkeerde inschattingen gemaakt. Wij zien het niet als onze taak de woonplaats van delinquenten, die hun straf hebben uitgezeten, te onthullen.

Ombudsman Sjoerd de Jong komt zaterdag op deze zaak terug.

Ophef in Leiden over huisvesting Benno L.

In Leiden is grote onrust ontstaan toen afgelopen weekend bekend werd dat de voor ontucht veroordeelde Bossche zwemleraar Benno L. in een flat woont in Leiden. De zwemleraar werd veroordeeld tot zeven jaar cel wegens misbruik van tientallen gehandicapte meisjes. Toen hij voorwaardelijk vrijkwam, werd hem een gebiedsverbod opgelegd voor gemeenten in Brabant waar zijn slachtoffers wonen. Diverse andere gemeenten wezen L. als inwoner af. L. wil zich inmiddels in Duitsland vestigen, maar dat mag niet van justitie omdat zij dan geen toezicht meer op hem kan houden.

De NOS meldde gisteravond dat veroordeelde zedendelinquenten met minderjarige slachtoffers steeds vaker onder toezicht van de reclassering gesteld worden. In 2012 ging het om 420 pedoseksuelen, terwijl het er vier jaar eerder nog 248 waren. Onder de 420 veroordeelde pedoseksuelen zaten er 49 die zich schuldig hadden gemaakt aan seks met kinderen en het bezit van kinderporno.