Geen aanwijzingen voor inbraak bij Els Borst

De Mobiele Eenheid is zondagochtend vroeg in de omgeving van het huis van Els Borst op zoek naar sporen.
De Mobiele Eenheid is zondagochtend vroeg in de omgeving van het huis van Els Borst op zoek naar sporen. Foto ANP/Erik van 't Woud

De politie heeft geen aanwijzingen dat in de woning van de vorige week dood gevonden oud-minister Els Borst is ingebroken. Dat zei een politiewoordvoerder vanavond in het tv-programma Opsporing Verzocht.

De politie riep mensen in het opsporingsprogramma op zich te melden als ze ook maar iets gehoord of gezien hebben rond het huis van Borst in Bilthoven in het weekeinde voor ze werd gevonden:

“Alles is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan auto’s die niet in de buurt thuishoren.”

De zegsman zei zich te realiseren dat de oproep erg breed is. “Maar we willen in kaart brengen wat er precies is gebeurd en kunnen helaas in deze fase niet specifieker zijn.”

Borst waarschijnlijk omgekomen na misdrijf

De 81-jarige Borst werd vorige week dood gevonden bij haar huis in Bilthoven en is volgens de politie vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Het is niet duidelijk wanneer ze om het leven werd gebracht. Ze was vorige week zaterdag nog op het D66-congres in Amsterdam. Een dag later kwam ze niet opdagen bij een afspraak.

Afgelopen zondag heeft de mobiele eenheid in de buurt van het huis van Borst, in het bos, gezocht naar aanwijzingen. Daarbij zijn een aantal voorwerpen gevonden die nu worden onderzocht. De hoop is dat deze licht kunnen werpen op de dood van de oud-D66-minister.

Rutte: zeer geliefd minister en zeer geliefd mens

De Eerste Kamer en Tweede Kamer stonden vandaag stil bij de dood van Borst, in aanwezigheid van premier Rutte. Hij typeerde haar als een “zeer geliefd minister en een zeer geliefd mens”, schrijft persbureau Novum:

“Leven en dood liepen als rode draad door haar bestaan. Het is intens verdrietig dat juist zij door een misdrijf om het leven moest komen.”

De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, roemde Borst als “een van de grootste vernieuwers van de gezondheidszorg en een zeer doortastend en innemend mens en politica”. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg prees Borst - een ‘politieke laatbloeier’ - vanwege haar inzet voor het zelfbeschikkingsrecht. “Voor mij blijft Borst voor altijd de minister die het zelfbeschikkingsrecht van individuele patiënten wettelijk heeft geborgd.”