Frank Provoost wint prijs voor eerbetoon Thomas Blondeau

Met een hommage aan schrijver Thomas Blondeau won Frank Provoost de Jip Golsteijnprijs. Hij heeft er een dubbel gevoel over, „want Thomas is dood.”

Frank Provoost ontvangt de Jip Golsteijnprijs, gistermiddag in Paradiso.
Frank Provoost ontvangt de Jip Golsteijnprijs, gistermiddag in Paradiso. Foto Barry Schultz

Frank Provoost, hoofdredacteur van het Leidse universiteitsblad Mare, is de winnaar van de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2014, de tweejaarlijkse prijs voor bijzondere journalistieke producties op cultureel gebied. Hij krijgt de prijs voor zijn verhaal Het West-Vlaams Rouwhandboek, een persoonlijk eerbetoon aan de jong overleden Vlaamse schrijver Thomas Blondeau (1978-2013).

De prijs, 2.500 euro en een oorkonde, werd gisteren in het Amsterdamse Paradiso uitgereikt door journalist Constant Meijers, voorzitter van de stichting die de prijs elke twee jaar uitreikt ter nagedachtenis aan popjournalist Jip Golsteijn (1945-2002).

De andere genomineerden waren Nico Dijkshoorn (artikel in Oor), Robert van Gijssel (de Volkskrant), Amanda Kuyper (NRC Handelsblad) en John Schoorl (de Volkskrant).

Provoost, die ook voor NRC Handelsblad schrijft, publiceerde vorig jaar in Mare een postume hommage aan Blondeau, die daar eindredacteur was. Hij typeerde hem als „een hypersensitieve romancier die vanwege die functie nog wel eens aan het leven lijdt. Dan laat hij zuchtend en steunend zijn vetste Vlaamse accent door de echoënde kamer galmen: ’t Es nie hummakkuluk eee.”

De jury, bestaand uit journalisten Bertjan ter Braak, Paul Evers en Nathalie Kester, typeert het verhaal als „behalve origineel van opzet, ook literair, geestig en ontroerend.”

Provoost droeg na de overhandiging een scabreus gedicht van Blondeau voor. „Ik heb een beetje een dubbel gevoel”, zei de winnaar na afloop. „Ik had dit verhaal nooit willen schrijven, want Thomas is dood. Ik heb zeven jaar met die gast op een kamer gezeten.”