Fotograaf schiet explosies

Fotograaf Andrea Botto is gefascineerd door gecontroleerde explosies en de ontmanteling van gebouwen. Maar niet het daadwerkelijke moment van geweld, ineenstorting of de resulterende stofwolken. Nee, Botto wil de context van deze meestal drukbezochte evenementen vastleggen. Wat gebeurt er met de wereld als er iets ontploft? Het doet de Italiaan naar eigen zeggen denken aan de figuurlijke explosies in de financiële sector tijdens de economische crisis die in 2008 begon; niet heel gek, ook de tijd dat Botto begon met fotograferen. De fotograaf beschouwt zijn foto’s dan ook als een metafoor voor de moderne maatschappij, legt hij tegenover Wired uit. In de serie KABOOM verzamelde Botto al talloze foto’s van explosies in Europa. Met de gelijknamige expositie behaalde hij in 2012 de eerste prijs in het Fotografia Festival in Rome. De grote droom van Botto is om explosies vast te leggen in Amerika. Daar is immers alles groter: de Big Macs, de auto’s, en ook de ontploffingen.