Cool Runnings deel twee

Ze zijn terug. Of ze op de Winterspelen thuishoren, daarover bestaat discussie, maar Jamaica heeft weer een afvaardiging in Sotsji bij het bobsleeën.

In 1988 plaatste het Caraïbische eiland zich voor het eerst voor de Winterspelen. Zonder noemenswaardige ervaring reisde het team van Devon Harris als de ultieme underdog naar Calgary, waar ze ter plekke werden onderwezen door andere bobsleeërs. Het verhaal inspireerde filmstudio Disney in 1993 tot de film Cool Runnings, waarin de vier sporters zich voor elke run oppeppen met een deuntje: Feel the rhythm, feel the rhythm, get on up, it’s bobsled time!

De afgelopen twee Spelen wisten de eilanders zich niet te kwalificeren. Het Jamaicaanse wintersprookje leek over. Tot dit jaar. Gisteren roetsjte de tweemansbob van Winston Watts en Marvin Dixon met de zwart-groen-gele driekleur weer van de berg af. Goed doen ze het niet, maar de voorlaatste plek kan de blijdschap niet drukken bij de fans. Die maakten op lengte van de afdaling, geheel in geest van de reggaemuziek, een filmpje om hun helden te eren.