Een wrede en gestoorde zonderling

Zien Docu

Inside the Secret World of Muammar Gaddafi

Ned.2, 23.00 - 00.30u.

Op een dag werden alle kamelen van Tripoli doodgeschoten. Bevel van Gaddafi – hij vond dat de dieren niet pasten in een modern straatbeeld. Het is één van de mildere details uit de schokkende BBC-documentaire Mad Dog: Inside The Secret World of Muammar Gaddafi.

Beelden uit de jaren zeventig tonen de dictator net aan de macht. Grijnzend, slungelig, het generaalspak een maat te groot. Waar hij in het Westen bekend stond als excentriekeling (lachen, met dertig vrouwelijke bodyguards en megatent op staatsbezoek!) toont deze documentaire een misselijkmakend terreurbewind jegens de Libiërs. Martelingen, executies, scholieren als seksslaven. Ook buiten de grenzen zocht hij invloed: hij pompte geld in Sierra Leone tijdens de genocide en wilde leiding geven aan een verenigd Afrika.

Daarnaast is er aandacht voor de schimmige wereld van westerlingen die verdienden aan het bewind. Zoals het Duitse koppel dat rijk werd met handel in langeafstandsraketten. Of de Braziliaanse plastisch chirurg (dezelfde als van Berlusconi) die hem van fillers voorzag. „Hij was te veel waard voor sancties”, zegt een diplomate over de westerse oogkleppen.