Dode bij opstand asielzoekers

Het Australische detentiekamp voor asielzoekers in Manus Island.
Het Australische detentiekamp voor asielzoekers in Manus Island.

In Manus Island, het Australische detentiekamp voor asielzoekers in Papoea-Nieuw-Guinea, is bij een gewelddadig protest een man om het leven gekomen. Hij overleed aan verwondingen aan zijn hoofd. Ook raakten 77 andere asielzoekers gewond, onder wie 13 ernstig. Ten minste een man is neergeschoten.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Manus Island ligt afgelegen en buitenlandse journalisten worden er geweerd. In het kamp zou al meerdere dagen sprake zijn van spanningen en geweld.

In het kamp bewaakt het Britse veiligheidsbedrijf G4S de asielzoekers. Buiten het kamp heeft de lokale politie het voor het zeggen. De Australische minister voor vreemdelingenzaken Scott Morrison zegt dat er een uitbraakpoging was en dat de lokale politie geweld gebruikte. Morrison noemde het incident een tragedie. „Dit was een gevaarlijke situatie. Mensen besloten op een gewelddadige manier te demonstreren en zijn buiten het kamp getreden”, aldus Morrison.

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat volgens gevangenen de politie juist het kamp binnendrong om een opstand neer te slaan. (NRC)