Zwitsers na referendum nu zonder EU-subsidie

De Europese Commissie ontzegt Zwitserse studenten en onderzoekers voorlopig de toegang tot Europese subsidies. Dit maakte een EU-woordvoerder gisteren bekend.

Het besluit volgt op het referendum vorige week waarin een meerderheid van de Zwitsers stemde vóór het onderwerpen van EU-burgers aan immigratiequota. De Europese Commissie beschouwt het vrije verkeer als een van de fundamenten van de EU.

Zaterdag maakte Bern bekend dat het als gevolg van het referendum de Zwitserse arbeidsmarkt dichthoudt voor Kroatië, dat vorig jaar EU-lid werd. Zwitserland moet elke uitbreiding van de EU apart goedkeuren. Over Kroatië waren al afspraken gemaakt, maar Bern komt daar onder druk van het referendum nu op terug.

Daarop besloot de Europese Commissie de onderhandelingen over subsidies te stoppen. Met het Europese wetenschapsbudget Horizon2020 is de komende zeven jaar 80 miljard euro gemoeid. In ErasmusPlus, het nieuwe programma voor studentenafwisseling, gaat 14,7 miljard euro om.

De gesprekken worden hervat als Bern de deal over Kroatië alsnog nakomt, aldus de EU-woordvoerder. Vorige week waarschuwde commissievoorzitter Barroso al dat het referendum „serieuze gevolgen” kan helpen. Toegang tot ‘Europa’ kan volgens hem alleen op basis van wederkerigheid.