Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Zwijg niet over criminele Marokkaanse jongeren’

Foto ANP / Koen Suyk

Politie, gemeente en hulpverlening krijgen onvoldoende grip op Marokkaans-Nederlandse jongeren uit Amsterdam-West, waardoor moeilijk is te voorkomen dat zij in de criminaliteit belanden. Dat zegt stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer (PvdA) in een interview met NRC Handelsblad. Ze roept ‘informele netwerken’ zoals moskee, sportverenigingen en familie op het zwijgen over de criminaliteit in de wijken te doorbreken.

Kuitenbrouwer heeft een interne analyse laten uitvoeren van de sociale netwerken van zeven slachtoffers van liquidaties. Hierover vindt vanavond een debat plaats in het stadsdeel.

Kuitenbrouwer zegt dat alle slachtoffers bekend waren in de systemen van politie en justitie, maar dat desondanks weinig bekend is over hun informele netwerk. De kennis over de jongeren is versnipperd over diverse instanties en er is nauwelijks een beeld te vormen van hun leven en sociale netwerk. Kuitenbrouwer:

“We constateren dat het werk van formele instanties alleen niet genoeg is om ervoor te zorgen dat jongeren niet in de criminaliteit belanden.”

Acht jonge Marokkaans-Nederlandse mannen betrokken bij liquidaties

In een jaar tijd waren acht jonge Marokkaans-Nederlandse mannen uit Amsterdam Nieuw-West en West betrokken bij liquidaties en extreme geweldpleging – als dader of slachtoffer. Hier had eind 2012 ook een geruchtmakende moord plaats op twee jonge Marokkaans-Nederlandse mannen. Ze werden met kalasjnikovs doodgeschoten. Bij een achtervolging werden vervolgens vuursalvo’s op de politie afgevuurd. In januari van dit jaar riep voorzitter Achmed Baâdoud van stadsdeel Nieuw-West op tot het plaatsen van een legerkazerne in de buurt om het moorden te stoppen.

De kenmerken van de slachtoffers zijn opvallend gelijk. Kuitenbrouwer:

“Ze zijn veelal jong, komen meestal uit West of Nieuw-West en zijn vaak van Marokkaans-Nederlandse afkomst. Ze zijn allemaal bekend in de systemen van overheid, politie en hulpverlening. Toch is het niet gelukt het geweld te voorkomen.”

‘Criminaliteit is voor jongeren heel dichtbij’

Om een beter beeld te krijgen van de achtergronden van de jongens in groepen waar de criminaliteit plaatsvindt, roept de gemeente Amsterdam ‘informele netwerken’ zoals familie, sportverenigingen en moskeeën op zich te verenigen ter voorkoming van meer „slachtoffers van excessief geweld”. Ook toekomstige generaties lopen volgens de stadsdeelvoorzitter het risico af te glijden naar de zware criminaliteit: „Criminaliteit is voor deze jongeren heel dichtbij.”

De gemeente probeert wel grip te krijgen op de jongeren. In Nieuw-West loopt het project ‘Pak je Kans’, waarbij de gemeente jongeren die uit de cel komen probeert te helpen met huisvesting en het krijgen van een baan. Kuitenbrouwer: „De kloof tussen wat we formeel doen en de zuigkracht van de criminele kant is erg groot.”

Lees hier, betaald, het volledige interview met Kuitenbrouwer in NRC Handelsblad.