Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VS: beschuldigingen Venezuela ‘ongegrond en onjuist’

Studenten hebben ‘censuur is dictatuur’ op straat geschreven, een boodschap aan president Maduro.
Studenten hebben ‘censuur is dictatuur’ op straat geschreven, een boodschap aan president Maduro. Foto AFP / Juan Barreto

De beschuldigingen van de Venezolaanse president Nicolas Maduro aan het adres van de VS zijn “ongegrond en onjuist”. Dat zei een Amerikaanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken vandaag in een schriftelijke verklaring. Maduro zei eerder dat Amerika probeert de protesten tegen zijn regering aan te wakkeren.

Maduro zette gisteren drie Amerikaanse diplomaten het land uit, omdat ze volgens hem steun verleenden aan antiregeringsdemonstranten.

Afgelopen woensdag gingen 10.000 mensen de straat op in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Ze protesteerden tegen de economische chaos en schaarste in het olierijke land. Gewapende aanhangers van de regering openden het vuur op hen en daarbij vielen drie doden. Sindsdien is het onrustig.

Eerder had Washington Maduro gewaarschuwd dat de door hem bevolen arrestatie van oppositieleider Leopoldo Lopez, een van de organisatoren van de demonstraties, ernstige consequenties zou hebben. “Onacceptabele eisen. Ik neem van niemand bevelen aan,” zei Maduro gisteren in een tv-uitzending.

In Beeld: protesten in Venezuela

http://www.nrc.nl/inbeeld/2014/02/17/studenten-en-politie-botsen-hard-met-elkaar-in-venezuela/