En zo ging de PvdA in de tegenaanval dit weekend

Op het PvdA-congres in Breda, dit weekend, werd de aanval geopend op D66 en de VVD. Die twee partijen, waarschuwden alle sprekers, willen lokaal zo veel bezuinigen op armoedebeleid en sociale woningbouw dat ze zorgen voor maatschappelijke „tweedeling”.

Het anti-liberale offensief van de PvdA kende een zorgvuldige rolverdeling. Partijvoorzitter Hans Spekman schoot met scherp, vicepremier Lodewijk Asscher en politiek leider Diederik Samsom uitten hun kritiek op indirecte wijze. „Sommige partijen willen zo graag vooruit”, zei Asscher, „dat het ze niets uitmaakt dat helft van Nederland dan niet kan meekomen”.

Paul Tang, lijsttrekker bij de Europese verkiezingen in mei, uitte ook kritiek op andere partijen. In een soms populistisch getoonzette toespraak hekelde hij „de dagdromers van D66 en de doemdenkers van SP en PVV”. Tang, ooit drie jaar Kamerlid, moest duidelijk nog een beetje wennen aan de spotlights: de pauzes in zijn speech waren niet altijd even goed getimed.

Het congres markeerde ook de comeback van Ad Melkert in de PvdA. De oud-lijsttrekker schreef onlangs een partijrapport over ‘linkse oplossingen voor de crisis’. En dus kreeg Melkert voor het eerst sinds zijn roemloze aftocht in 2002 weer applaus van zijn partijgenoten. Op de nieuwe generatie maakte hij een goede indruk: een jonge afgevaardigde bekende in de wandelgangen Melkert „een charismatische man” te vinden.

Was er dan helemaal geen vuurwerk? Nee, zelfs niet letterlijk. Een meerderheid van het congres sprak zich uit voor het terugdringen van vuurwerkgebruik tijdens de jaarwisseling. Dit ondanks een negatief advies van vicefractievoorzitter Martijn van Dam. „Hé, Martijn”, grapte een PvdA’er tijdens de borrel tegen het Kamerlid. „Dat heb je mooi verknald!”