Barroso: EU-lidmaatschap Schotland wordt moeilijk

Het wordt voor een onafhankelijk Schotland „extreem moeilijk, zo niet onmogelijk” lid te worden van de Europese Unie. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso gisteren gezegd. Over zeven maanden houdt Schotland een referendum over onafhankelijkheid van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Volgens peilingen is rond de 29 procent voor onafhankelijkheid, 40 procent tegen. De overige 31 procent weet nog niet wat zij 18 september zal stemmen.

De Schotse regering gaat van uit dat er een „soepele overgang” naar zelfstandig EU-lidmaatschap zal zijn omdat het land als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk al veertig jaar lid is. Maar Barroso zei tegen de BBC dat Schotland net als andere nieuwe landen het lidmaatschap moet aanvragen. De goedkeuring van alle 28 huidige lidstaten is vervolgens vereist, en met name Spanje zou kunnen dwarsliggen, waarschuwde Barroso. Madrid kampt met separatistische regio’s, die Schotland als voorbeeld zouden kunnen nemen. „Spanje was zelfs tegen de erkenning van Kosovo”, zei hij.

Donderdag zei de Britse minister van Financiën, George Osborne, dat Schotland het pond sterling als nationale munt moet opgeven. „Als Schotland wegloopt van het VK, loopt het weg van het pond.” (NRC)