VS en Rusland maken ruzie over vredesonderhandelingen Syrië

Na de mislukte onderhandelingen gaan de gevechten in Syrië onverminderd door.
Na de mislukte onderhandelingen gaan de gevechten in Syrië onverminderd door. Foto Reuters / Hosam Katan

De Verenigde Staten en Rusland beschuldigen elkaar over en weer de oorzaak te zijn van het vastlopen van de Syrische vredesonderhandelingen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dat Assad Syrië verwoest met hulp van Rusland.

Kerry zei volgens persbureau Reuters:

“Het regime heeft de boel geblokkeerd. Ze hebben niets gedaan behalve dan het gooien van bommen op hun eigen volk en doorgaan met het verwoesten van hun eigen land. En het spijt me te moeten zeggen dat ze dit hebben gedaan met hulp van Iran, Hezbollah en Rusland.”

Kerry zei dat Rusland mee moest helpen met het zoeken naar een oplossing in plaats van de Syrische leider te ondersteunen met wapens. De Russische ambtsgenoot van Kerry, Sergej Lavrov, zei dat juist de bondgenoten van de oppositie aansturen op een militaire oplossing.

‘Aantrekkingskracht voor terroristen in Syrië’

Tijdens de onderhandelingen in Genève kreeg het regime van Assad steun van Rusland met zijn eis dat niet een overgangsregering prioriteit moest hebben, maar het bestrijden van het terrorisme in het land. Die prioriteit was volgens Rusland te rechtvaardigen omdat Syrië “steeds meer aantrekkingskracht krijgt voor jihadisten en islamitische fundamentalisten in alle soorten”. Rusland vindt dat onderhandelaar Brahimi de schuld niet bij één partij mag leggen.

Volgens John Kerry is juist Assad de magneet die terroristen aantrekt. De Syrische leider zou volgens Kerry bezig zijn met door de staat goedgekeurde terreur tegen zijn eigen volk.

Vredesonderhandelingen door VS en Rusland opgestart

In mei 2013 maakten John Kerry en Sergej Lavrov nog samen bekend dat de strijdende partijen in Syrië er aan de onderhandelingstafel uit moesten komen. Die onderhandelingen liepen vast in een discussie of Assad wel of geen deel mocht uitmaken van een overgangsregering.

De Amerikaanse president Barack Obama zei vrijdag andere opties te overwegen om de druk op Assad op te voeren. In het conflict zijn inmiddels 140.000 mensen omgekomen.

Oppositie heeft nieuwe bevelhebber

De Syrische rebellen zijn sterk verdeeld. Vandaag maakte de Free Syrian Army (FSA) bekend een nieuwe militaire leider te hebben gekozen. Abdul-Ilah al-Bashir gaat de FSA leiden en moet een einde maken aan de onderlinge gevechten tussen de rebellen. Dat zorgt juist voor minder steun van westerse landen die bang zijn dat wapens in handen komen van islamitische fundamentalisten die in Syrië ook tegen Assad vechten.

De speciale gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi brak zaterdag de tweede gespreksronde tussen de strijdende partijen af. Hij gaat nu in gesprek met de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties om te overleggen over de vraag hoe het verder moet.

Lees ook ons uitlegstuk over Syrië: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.