Trojka keert terug naar Griekenland

Jeroen Dijsselbloem in zijn functie als voorzitter van de Eurogroep. Achter hem de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos
Jeroen Dijsselbloem in zijn functie als voorzitter van de Eurogroep. Achter hem de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos Foto EPA / Olivier Hoslet

De trojka van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) keert later deze week terug naar Athene. Dat heeft minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vandaag gezegd na afloop van een vergadering van de Eurogroep.

De trojka gaat bekijken of de Grieken voldoende vorderingen maken in het op orde krijgen van hun begroting. Eind vorig jaar brak de delegatie nog een bezoek aan Athene af omdat er te weinig vooruitgang werd gemaakt.

Griekse parlement keurde begroting goed zonder toestemming trojka

Het Griekse parlement keurde in december 2013 de begroting voor 2014 goed. Die was door de Griekse premier Antonis Samaras niet voorgelegd aan de Europese Commissie. Sinds de redding van Griekenland door Europa is dat wel een eis. Voor straf kreeg Griekenland een tranche van 1 miljard euro uit het steunpakket toen niet uitbetaald.

Dijsselbloem vraagt de Griekse regering nauw met de trojka samen te werken. Na de zomer wordt beslist of Griekenland een nieuw steunpakket nodig heeft.

Samaras heeft meerdere malen gezegd dat Griekenland geen nieuwe leningen van de trojka nodig heeft.

Cyprus presteert boven verwachting

Dijsselbloem sprak verder nog over Cyprus waar de trojka een derde onderzoeksronde heeft afgerond. In 2013 presteerde Cyprus op fiscaal en macro-economisch gebied volgens Dijsselbloem boven verwachting. De financiële sector stabiliseert bovendien.