Ten minste acht doden na instorten gebouw Zuid-Korea door sneeuwval

Brandweermannen proberen een student te bevrijden die vast is komen te zitten nadat het auditorium van een resort in Gyeongju, Zuid-Korea, is ingestort.
Brandweermannen proberen een student te bevrijden die vast is komen te zitten nadat het auditorium van een resort in Gyeongju, Zuid-Korea, is ingestort. Foto Reuters / Lee Sang

Er zijn ten minste acht studenten omgekomen nadat een gebouw door hevige sneeuwval instortte in de Zuid-Koreaanse stad Gyeongju. Daarnaast zouden er zo’n vijftien anderen ernstig gewond zijn geraakt, meldt persbureau AP.

Volgens ooggetuigen stortte de helft van het plafond van het twee etages hoge gebouw, een auditorium, even na negen uur lokale tijd in. Op dat moment zouden zo’n honderd studenten aanwezig zijn geweest. Sommigen van hen konden op tijd wegkomen.

Auditorium onderdeel van resort in de bergen

Op dit moment zijn reddingswerkers bezig met studenten uit het gebouw te halen, al wordt dit wel bemoeilijkt doordat sneeuw de toegang tot de plek blokkeert. Het gebouw is onderdeel van een resort dat in een bergachtig gebied ligt. Zo’n duizend studenten van de Busan Universiteit verblijven in het resort voor een eerstejaars oriëntatiesessie.

Gyeongju ligt in het zuidwesten van Zuid-Korea:

Ook hevige sneeuwval in Japan

Zuid-Korea is niet het enige land in Oost-Azië dat kampt met hevige sneeuwval. Buurland Japan heeft te maken met de ernstigste sneeuwval in dertien jaar. In het centraal gelegen Yamanashi viel een record van 114 centimeter sneeuw. In de hoofdstad Tokio viel 27 centimeter. Dat was genoeg om de stad die doorgaans enkel lichte sneeuwbuien meemaakt plat te leggen.

In Tokio stortte het dak van een winkelcentrum in onder het gewicht van de sneeuw. Vlak bij Kawasaki botsten twee treinen op elkaar door gladheid op het spoor. De elektriciteit viel in bijna 20.000 woningen uit en honderden vluchten en treinreizen moesten worden gestaakt. Duizenden automobilisten kwamen bijna een dag lang vast te zitten in het verkeer, waarna Japanse autoriteiten hun voedsel en mobiele toiletten kwamen brengen.

Tot nu toe zijn twaalf mensen omgekomen bij het slechte winterweer.