Spoorboekje Sotsji dag 10: geen schaatsen, wel Nederlanders in de bobslee

Bobbers Edwin van Calker en Bror van der Zijde tijdens hun tweede run gisteren.
Bobbers Edwin van Calker en Bror van der Zijde tijdens hun tweede run gisteren. Foto EPA/ Tobias Hase

Op nrc.nl blikken we elke dag van de Winterspelen vooruit op de belangrijkste evenementen van de dag. Vandaag een rustdag bij het schaatsen en het shorttracken, maar wel de laatste runs van Edwin van Calker in de tweemansbob, de spectaculaire aerials voor de freestyleskiërs en schansspringen voor teams.

Een Nederlandse rustdag kun je het net niet noemen. Nee, er is geen langebaanschaatsen, geen shorttrack, maar er komen wel Nederlanders in actie. Edwin van Calker en Bror van der Zijde gaan in hun tweemansbob nog twee keer van de baan (vanaf 15.30 uur). Meer dan een verlengde trainingswedstrijd wordt dit trouwens niet. Het Nederlandse team richt zich vooral op de viermansbob, later deze week. Van Calker en Van der Zijde staan na de eerste twee runs van gisteren ook slechts 21ste, dus een goede klassering is al uitgesloten.

De medaillespiegel.

De medaillespiegel. Infographic ANP

Wie doen er dan wel mee om de medailles op de bobbaan? De Russen bijvoorbeeld. Het eerste team (Rusland 1) staat na twee runs bovenaan. Een klein gat is er met Zwitserland 1, gevolgd door Verenigde Staten 1. Ook het tweede Russische team doet het prima, dat staat nu vijfde.

En dan is er nog de comeback van Cool Runnings. De Jamaicaanse bobsleeërs werden wereldberoemd door hun deelname aan de Spelen van Calgary in 1988. Ook in 1992, 1994, 1998 en 2002 waren ze erbij. Voor de Spelen van Turijn en Vancouver wisten ze zich niet te plaatsen, voor die van Sotsji wel. Het team staat niet heel verrassend onderaan, maar kan misschien nog een plekje stijgen ten koste van de Serviërs. Die staan op maar 0,36 seconden.

Spektakel in de lucht met Nederlands tintje

De freestyleskimannen strijden in de middag en avond voor de medailles op de aerials, het turnen onder de sneeuwsporten. Of het schoonspringen. Maar laten we even bij de vergelijking met het turnen blijven. De winnaar van brons vier jaar geleden in Vancouver was Zhongqing Liu, nu trouwens ook weer kanshebber voor een medaille. Die Liu, 28 jaar oud, deed ook aan turnen, thuis in China. Je hoeft ook niet per se heel technisch goed te kunnen skiën, want de punten worden behaald door de trucs in de lucht. En op zich is het dan niet veel anders dan wanneer je in de lucht springt op het onderdeel vloer of op het paard. Of dat je heel hoog springt op een trampoline.

Dat trampolinespringen deed bijvoorbeeld ook de jonge Canadees Travis Gerrits, 22 jaar, winnaar van zilver op de aerials tijdens het afgelopen wereldkampioenschap. Mochten we als Nederlanders toch nog voor iemand willen juichen tijdens een onderdeel waarop we niet actief zijn: Gerrits heeft Nederlandse roots, zijn opa komt hier vandaan.

Travis Gerrits in actie.

Travis Gerrits in actie. Foto EPA/ Rolex Dela Pena

De rest van de dag

De dag begint vandaag (vanaf 07.00 uur) met een inhaalwedstrijd, de mass-start (15 kilometer) bij de biatlon voor de mannen. Die was uitgesteld vanwege dichte mist. Daarna strijden de mannen op de snowboardcross (vanaf 08.00 uur, finale vanaf 11.10 uur) voor de medailles.

Update 09.20: De mass-start bij de mannen is wederom uitgesteld. Om 12.30 uur gaan ze het nogmaals proberen.

De halve finales in het vrouwentoernooi bij het ijshockey worden gespeeld: Verenigde Staten - Zweden (vanaf 13.30 uur) en Canada-Zwitserland (vanaf 18.00 uur). Er is een mass-start (12,5 kilometer) bij de biatlon voor de vrouwen (vanaf 16.00 uur), een vrije kür (vanaf 16.00 uur) bij het ijsdansen (kunstrijden). De dag wordt afgesloten met het schansspringen voor teams bij de mannen (eerste ronde vanaf 18.15 uur, finale vanaf 19.20 uur).

Laten we tot slot niet vergeten: schaatsers Jorien ter Mors (goud), Ireen Wüst (zilver) en Lotte van Beek (brons) krijgen hun medailles van de 1.500 meter uitgereikt op Medal Plaza (vanaf 17.30 uur). Het zijn alweer medailles 15, 16 en 17 van deze Spelen. En er komen er echt nog wel een paar bij.