Revanche van een angsthaas

Foto Reuters

Wat: Bobsleeën

Wanneer: Vandaag vanaf 17.15 uur, 3de en 4de run tweemansbob, met Edwin van Calker.

Sleeën crashten in het Whistler Sliding Centre in Vancouver, sporters raakten gewond, trainingen werden afgelast. Vlak voor de openingsceremonie van de Winterspelen van vier jaar geleden kwam de Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili tijdens een training om het leven. Hij vloog met 144 kilometer per uur uit de bocht en klapte tegen een pilaar.

Het begon aan piloot Bob van Calker te vreten. Hij besloot dat meedoen onverantwoord was. En zonder piloot geen team. Dus startte de Nederlandse viermansbob vier jaar geleden niet.

Van Calker wilde een drama voorkomen, maar veroorzaakte een andere tragedie. Zijn keuze werd als een teken van zwakte gezien, hij werd een angsthaas genoemd. Hij zou een schop onder zijn kont moeten krijgen. Bondscoach Tom de la Hunty vergeleek de keuze van de piloot met een oorlogssituatie. Dan blijf je ook niet in een loopgraaf zitten, terwijl anderen zich overhoop laten schieten door de vijand.

Van Calkers carrière was ten einde, zo dachten de meesten. Hij zou nooit meer in een bobslee stappen. Maar iedereen mocht hem dan hebben laten vallen, voor Van Calker was het avontuur nog niet voorbij. Een paar maanden na de Spelen in Vancouver besloot hij verder te gaan. En de ploeg zei: wij doen mee.

Het werden lastige jaren voor Edwin van Calker. „We zijn niet begonnen op nul. We zijn begonnen op min tien”, zei hij eerder tegen deze krant. De bobsleeërs wisten zich opnieuw te kwalificeren voor de Winterspelen. Gisteren startte Van Calker met remmer Bror van der Zijde in de tweemansbob voor de eerste twee runs. Het ging niet super, hij bezet de 21ste plaats. Vanavond het vervolg met de derde en vierde run. Zaterdag gaat de viermansbob van start, dan moet het gebeuren voor de mannen. Niet om te bewijzen dat ze het durven, maar om te presteren.