‘Psycholoog mag vak nooit meer uitoefenen na zelfmoord patiënte’

Een gz-psycholoog uit Nijmegen mag haar vak nooit meer uitoefenen vanwege haar behandeling van een 22-jarige patiënte die in 2011 zelfmoord pleegde. De psycholoog en haar partner namen de anorexiapatiënte meerdere keren in huis en lieten zich door haar ‘papa’ en ‘mama’ noemen, waarna de psycholoog plotseling met die ouderrol brak en de patiënte zelfmoord pleegde.

Foto ANP / Roos Koole

Een gz-psycholoog uit Nijmegen mag haar vak nooit meer uitoefenen vanwege haar behandeling van een 22-jarige patiënte die in 2011 zelfmoord pleegde. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend en dat blijkt uit een uitspraak van het Centraal Tuchtcollege. De psycholoog en haar partner namen de anorexiapatiënte meerdere keren in huis en lieten zich door haar ‘papa’ en ‘mama’ noemen, waarna de psycholoog plotseling met die ouderrol brak. Vijf dagen later sprong de patiënte van de veertiende verdieping van een flat in Nijmegen.

De moeder van de patiënte diende in 2012 een tuchtklacht in tegen de Nijmeegse psycholoog toen ze ontdekte hoe de behandeling was verlopen. De psycholoog werd daarop aanvankelijk voor een jaar geschorst, maar dat is in hoger beroep bijgesteld: het Centraal Tuchtcollege oordeelde dat ze definitief uit het BIG-register moet worden geschrapt omdat ze “een groot aantal professionele normen ernstig heeft overschreden” en tekort is geschoten in de behandeling van de patiënte. Ook wordt haar verweten dat ze “haar professionele relatie naadloos heeft laten overgaan in een zeer persoonlijke en intensieve relatie”, aldus het college in de uitspraak van vorige week.

Gaandeweg tijdens de behandeling was het contact steeds persoonlijker geworden. “Zij heeft toen ook persoonlijk getinte e-mails aan patiënte gestuurd, die op zijn zachtst gezegd niet van een professionele rolinvulling getuigen”, schrijft het college. Uit een reconstructie van de Volkskrant bleek volgens de krant onder meer dat de psychologe mails stuurde als: “Ik ben er trots op dat je me ‘mama’ noemt.” En:

“Ik vind het ontzettend bijzonder dat wij met z’n drieën zo’n mooie band hebben gesmeed. Ik hou van jou en dat gaat nooit over. Grote knuffel van je mama.”

In zijn oordeel stelt het tuchtcollege overigens wel dat de psychologe de zelfmoord zelf niet kan worden verweten, omdat ze juist heeft geprobeerd het slachtoffer daarvan te weerhouden. Maar, oordeelt het tuchtcollege:

“Anderzijds blijkt uit de evaluatie wel dat de persoonlijke relatie die verweerster met patiënte onderhield, het aangaan van het zelfgekozen ouderschap, de breuk met haar partner en de plotselinge beëindiging van de moederrol destabiliserend heeft gewerkt op het geestelijk welzijn van patiënte.”

De anorexiapatiënte pleegde in 2011 zelfmoord door van een flat in Nijmegen te springen. Haar dood trok extra aandacht omdat ze in 2010 een boek had geschreven over haar strijd tegen anorexia en daarmee, als ‘succesvol rolmodel’, ook uitgebreid op televisie was geweest.