Plichtmatig lachen in Lech: de vakantiefoto’s van de Oranjes

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) organiseert twee keer per jaar een ‘persmoment’ van het Koninklijk Huis voor fotografen. Alleen tijdens die bijeenkomsten mogen fotojournalisten beelden maken van de koninklijke familie. Vandaag was er weer eentje, tijdens de wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech.

Sinds 2005 is er de zogenaamde ‘mediacode’. Geen wet of koninklijk besluit, maar volgens de Raad van de Journalistiek ‘uitsluitend de interne werkwijze van de RVD’. De code is erop gericht de leden van het Koninklijk Huis in hun privéleven te beschermen en te voorkomen dat paparazzi jacht op hen maken.

Voor de liefhebbers: koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en prinses Mabel poseerden vandaag met hun kinderen. Ook prinses Beatrix ging op de foto. Het is precies twee jaar geleden dat prins Friso een skiongeluk kreeg in Lech. Mabel en haar kinderen nemen dit jaar voor het eerst sinds Friso’s ongeluk weer deel aan de fotosessie.

De koninklijke familie met van links naar rechts: Luana, Mabel, Amalia, Constantijn, Willem-Alexander, Alexia, Beatrix, Maxima, Laurentien, Claus-Casimir, Ariane, Eloise, Leonore en Zaria. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima poseren met dochters Amalia (L), Alexia (M) en Ariane (R). Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane. Foto ANP / Koen van Weel