Nee, geen fratsen bij Roda. Goals overigens ook niet

Roda JC verloor zaterdag van ADO en staat op de laatste plaats // De club haalde geen aanvallende versterking tijdens de winterstop Nu wreekt zich het gebrek aan een stand-in voor spits Krisztián Németh

We gaan „geen gekke dingen” doen, zei technisch directeur Leon Vlemmings van Roda JC op vrijdagmiddag 31 januari, de laatste dag van de winterse transferperiode. Nog een uurtje of tien restte hem om zijn club aan nieuwe spelers te helpen.

Een maand eerder was Ruud Brood ontslagen als trainer en de eerste resultaten van zijn opvolger, de Deen Jon Dahl Tomasson, waren bemoedigend. Na een gelijkspel in Heerenveen en een thuisoverwinning op FC Utrecht stond Roda vijftiende, drie punten boven nummer achttien NEC.

Maar ja, doelpunten. De enige speler die er bij Roda nog weleens eentje inprikt, is de Hongaarse spits Krisztián Németh. En laat hij nou juist medio januari een rode kaart hebben opgelopen vanwege het aanraken van scheidsrechter Serdar Gözübüyük in het verloren bekerduel met AZ, met vijf wedstrijden schorsing tot gevolg.

Geen geld

In de aanval kon Roda nog wel wat versterking gebruiken, vond ook Vlemmings. Koortsachtig belde hij, op die laatste dag dat het nog kon, met clubs en zaakwaarnemers. En met geldschieter Arnold ‘Nol’ Hendriks, die de club al decennialang aan leuke spelertjes helpt. Probleem was immers weer eens: geen geld.

Daar hebben meer clubs in de onderste helft van de ranglijst mee te maken. In Deventer heerst blinde paniek nadat Vitesse plotseling heeft besloten om de verhuurde doelman Eloy Room terug te roepen naar Arnhem. Bij Cambuur komt de Nigeriaan Bartholomew Ogbeche aanwaaien. Prompt scoort hij in de eerstvolgende wedstrijd.

En wat al die clubs parten speelt, is dat ze extreem dicht bij elkaar staan op de ranglijst. Zelfs de nummer negen van dat moment, PEC Zwolle, staat maar zes punten boven de nummer achttien. Liefst tien clubs moeten dus rekening houden met alle mogelijke scenario’s, inclusief degradatie. Je zou maar net met geleend geld een topspits hebben gekocht.

„We houden ons aan ons plan”, zei Vlemmings op die middag van de 31ste januari. En dat was? „We hebben Lars Veldwijk van Excelsior gescout, we weten wat hij kan en hij past in ons toekomstplaatje.” Zowel technisch directeur Vlemmings als trainer Tomasson komt bij Excelsior vandaan. Vlemmings: „We doen geen onverantwoorde financiële investeringen. Als Veldwijk niet komt, hebben we nog één andere optie. Veel zaakwaarnemers melden zich bij ons om hun spitsen aan te bieden, maar als je het daarvan moet hebben, heb je je werk niet goed gedaan.”

Eerder had Roda al een poging ondernomen om de (Limburgse) reservespits van Ajax, Danny Hoesen, te huren. Maar hij koos voor PAOK Saloniki. Veldwijk kwam evenmin. Hij kostte een paar ton, maar Hendriks kende hem niet en wilde niet in hem investeren. Volgens Voetbal International hield het daarmee nog niet op voor Vlemmings. Hij polste de Zweedse reservespits Denni Avdic van AZ, maar die wilde niet verkassen naar Zuid-Limburg. De Uruguayaanse reservespits David Texeira van FC Groningen kwam evenmin.

Op zaterdag 1 februari, middernacht, was de transfermarkt gesloten. Roda had geen spits gekocht. Wel linksbuiten Anco Jansen van De Graafschap.

Maar wie moest dan de doelpunten maken? Tomasson probeerde het twee wedstrijden met de Albanees Vasil Shkurtaj in de spits. Hij is 21 en Roda is zijn negende club, na Ajax, Olympiakos, Lazio Roma, drie kleinere Griekse clubs en twee kleine Portugese verenigingen. Shkurtaj scoorde niet en Roda verloor twee keer.

Wiljan Pluim dan maar? Eigenlijk meer een middenvelder. Vorige week tegen NAC en afgelopen zaterdag tegen ADO Den Haag verloor Roda opnieuw. Pluim scoorde niet. In de slotfase tegen ADO miste hij een enorme kans op de gelijkmaker. Roda staat inmiddels achttiende en laatste.

Na afloop van het duel met ADO wilden enkele spelers van Roda een biertje gaan drinken in het supportershome. Daar werden ze grimmig toegesproken door enkele fans, die het aankoopbeleid hekelden en eisten dat de spelers zouden gaan werken voor hun geld.

Trainer Tomasson was vooral blij dat de schorsing van Németh er volgende week weer op zit. „Zijn rentree is zó belangrijk voor ons. Ons probleem is namelijk de laatste wedstrijden dat we de bal er niet inschieten.” Eén voordeel voor Tomasson en de zijnen: na een paar goaltjes van Németh kan Roda over twee weken al weer twaalfde staan.