NAM wil veiligheidsrisico’s gaswinning alsnog onderzoeken

Een gaswinningslocatie van de NAM nabij Loppersum.
Een gaswinningslocatie van de NAM nabij Loppersum. Foto ANP / Remko de Waal

Gaswinningsbedrijf NAM gaat op aandringen van het Staatstoezicht voor de Mijnen (SodM) alsnog onderzoek doen naar de veiligheidsrisico’s van gaswinning in het hèle Groningse aardgasveld. Dat bleek vanavond tijdens een bijeenkomst in het Groningse provinciehuis.

In verband met de gasbevingen besloot het kabinet vorige maand vijf boorputten in het meest getroffen gebied Loppersum nagenoeg stil te leggen. Ook moet de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) zich de komende drie jaar houden aan een productieplafond, volgend jaar van 42,5 miljard kuub aardgas. Ter vergelijking: in 2013 won het gaswinningsbedrijf 54 miljard kuub aardgas.

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Toezichthouder Jan de Jong @sodmnl : NAM moet veiligheidsrisico’s in héle gasveld onderzoeken + productiefilosofie aanpassen #aardbevingen

Toezichthouder SodM drong eerder in NRC al aan op aanvullend veiligheidsonderzoek. Als de putten rond Loppersum op de waakvlam staan en er in andere delen van het Groningse gasveld meer gas wordt gewonnen tot een maximum van 42,5 miljard kuub, wat betekent dat voor de veiligheid daar? Behalve in Loppersum beeft de bodem het vaakst bij Froombosch en rond het Eemskanaal, ten oosten van de stad Groningen. Wat is daar bijvoorbeeld de kans op instortende huizen en lichamelijk letsel?

NAM wil ‘stinkende best doen’ onderzoek snel af te ronden

NAM-directeur Bart van de Leemput beloofde “zijn stinkende best te doen” om het aanvullende veiligheidsonderzoek zo snel mogelijk af te ronden. Haast is geboden omdat het nieuwe winningsbesluit vanaf maart ter inzage ligt. Bewoners, gemeenten, bedrijven, provincie en andere gedupeerden hebben dan nog zes weken de tijd om bezwaar te maken in een zogeheten “zienswijze”.

Is dat voldoende tijd? Commissaris van de koning Max van den Berg kondigde al aan pas bezwaar te kunnen maken op het moment dat de toezichthouder het aanvullend veiligheidsonderzoek van de NAM heeft beoordeeld. Van den Berg:

“We gaan onze zienswijze pas indienen als we over dat nieuwe veiligheidsadvies beschikken. We moeten zo exact mogelijk in beeld hebben wat precies de veiligheidsrisico’s in het hele aardbevingsgebied zijn voordat we verder gaan.”

Overigens gaat bewonersorganisatie Groningen Bodembeweging voortaan overleggen over de gaswinning met de NAM, het ministerie van Economische Zaken, de provincie, de gemeenten en bedrijven. Dat is de uitkomst van een ledenraadpleging. 94 procent van de 1.700 leden gaat akkoord. Het overleg aan de zogeheten dialoogtafel gaat in maart van start onder voorzitterschap van PvdA-kopstuk Jacques Wallage en VVD’er Jan Kamminga.