Liveblog dag 10: Nederland zakt plaatsje op medaillespiegel in aanloop naar 10km

De ijshockeyvrouwen van de VS en Canada zijn door naar de finale. De Nederlandse tweemansbob werd negentiende. Sven Kramer mag morgen de 10 kilometer afsluiten tegen de huidig olympisch kampioen op die afstand, de Koreaan Lee. Dat is, in het kort, de samenvatting van dag 10 van de Spelen. Lees hier het liveblog terug.

Bij elkaar: Wüst, Ter Mors en Van Beek.
Bij elkaar: Wüst, Ter Mors en Van Beek. Foto AFP / Andrej Isakovic

Vrouwen Canada naar finale ijshockeytoernooi

We sluiten het liveblog voor vandaag af met de mededeling dat de Canadese ijshockeyvrouwen de finale bereikt hebben door met 3-1 van Zwitserland te winnen. Daarin ontmoeten ze de VS, waarmee we een herhaling krijgen van de finale van 2010.

Morgenochtend rond 9:00 is er weer een liveblog. Dan zullen we vooral bezig zijn met de tien kilometer schaatsen, waarbij de Nederlanders (wederom) huizenhoog favoriet zijn.

Canada viert de overwinning. Foto AP / Bruce Bennett

ijshockey

Medaillespiegel na vandaag

En dan is dit de medaillespiegel waarmee we de dag afsluiten. Nederland zakt een plaatsje en belandt op de derde plek, met vijf goud, vijf zilver en zeven brons. 'We' hebben nu niet meer de meeste medailles verzameld van iedereen, want Rusland (tweede) staat nu op een totaal van achttien. Duitsland staat op één omdat het de meeste gouden plakken heeft: acht.

De medaillespiegel na vandaag. Screenshot sochi2014.com

Goud voor Duitse schansspringers

Het laatste goud van maandag 17 februari 2014 gaat naar de Duitse schansspringers. Bij de landenwedstrijd bleven ze Oostenrijk (dat lange tijd een abonnement had op het goud) en Japan voor.

De winnende Duitsers. Foto AFP / Kirill Kudryatsev

schansspringen

Goud voor Wit-Rus bij aerials

Nog een gouden medaille: Anton Koesjnir (Wit-Rusland, op de foto) heeft 'm gepakt bij de aerials van het freestyle skiën. Zilver: David Morris, Australië. Brons: Jia Zongyang, China.

Anton Kushnir. Foto AP / Sergei Grits

Het enige medailleonderdeel dat vandaag nog loopt, is het schansspringen voor landenteams (mannen): hier de livestream. En er is nog een ijshockeywedstrijd bezig, de halve finale tussen Canada en Zwitserland bij de vrouwen. Het staat 3-1 voor de Canadezen.

Freestyle skiën

Nederlands succes kost NOC*NSF al 330.000 euro

30.000 euro voor goud, 22.500 euro voor zilver en 15.000 euro voor brons. Dat zijn de premies die het NOC*NSF voor deze Spelen vaststelde voor Nederlandse sporters. Maar door het enorme succes van de schaatsers zorgt dat voor nogal een kostenpost: ruim 330.000 euro is er al verdiend aan premies. Volgens voorzitter André Bolhuis is er bij andere Spelen weleens een verzekering afgesloten om de NOC te beschermen tegen 'te veel' succes, maar nu niet. Hij zegt tegen de NOS dat het leegraken van de kas, zolang het op deze manier gebeurt, "buitengewoon goed bevalt".

schaatsen

Amerikaans koppel wint goud bij ijsdansen

Bij het ijsdansen voor paren is het goud gewonnen door een Amerikaans koppel: Meryl Davis and Charlie White. De Canadese Tessa Virtue en Scott Moir, die in Vancouver goud wonnen op dit onderdeel, werden tweede.

Meryl Davis en Charlie White. Foto Reuters / Marko Djurica

ijsdansen

Krijgt het vrouwenijshockeytoernooi een herhaling van 2010?

Wie wordt de tegenstander van de Amerikaanse vrouwen in de finale van het ijshockeytoernooi? De halve finale tussen Canada en Zwitserland staat op het punt te beginnen. Hier de livestream van de NOS. Als Canada het haalt, krijgen we precies dezelfde finale als vier jaar geleden in Vancouver.

ijshockey

Otter ruilt gouden medaille nog steeds graag in voor shorttrackbrons

Aan het goud van Ter Mors van gisteren kleefden twee verhalen: één: ze was er erg blij mee. En twee: ze had er toch eigenlijk liever een gouden shorttrackmedaille voor in de plaats gehad. Haar coach, Jeroen Otter, ging zelfs nog iets verder: hij wilde het goud ook wel inruilen voor zilver of brons bij het shorttracken. Dat schoot weer in het verkeerde keelgat van Rintje Ritsma, die als analist bij de NOS zat en zei dat Otter "een klap van de molen had gehad" omdat hij zo "denigrerend" was over het langebaanschaatsen. Kortom: volop sportief succes, maar toch wat heibel in het Nederlandse schaatswereldje.

Vandaag zocht de NOS de schaatster en haar coach weer even op. Ter Mors (gisteren nog: "ja, graag wel, ja") denkt er nu anders over: niet inruilen. Otter bleef bij zijn punt. Hij kwam met een metafoor: een bedrijf dat naar olie zoekt, is wel blij als het per ongeluk op een goudmijn stuit, maar is alsnog in de eerste plaats op zoek naar olie.

Klik op de afbeelding om het filmpje te zien.

Jeroen Otter, oliemagnaat. Screenshot NOS

schaatsen

Davis: ik ben gedutched


Twitter avatar hellahueck hellahueck Ge-dutched worden ... mooi woord. http://t.co/sTD1sEVJmy

schaatsen

Goud voor Rusland met de tweemansbob

De Russische tweemansbob heeft goud gewonnen. Aleksandr Zoebkov en Aleksej Vojevoda bleven het Zwitserse duo voor. Brons was er voor de VS. Nederland werd met Edwin van Calker en Bror van der Zijde negentiende. Hier de volledige uitslag.

bobsleeën

De medaillespiegel als cartoon

Een Russische cartoonist maakte van de medaillespiegel een tekening, die uitbeeldt in welke disciplines de landen hebben uitgeblonken. Nederland is - vanzelfsprekend - vertegenwoordigd door een rijtje poppetjes op schaatsen. En met een kroontje.

Twitter avatar obk Olaf Koens De Olympische medaillespiegel volgens de Russische cartoonist Elkin; http://t.co/IU5JNo2t9E

Daar zijn ze: foto's van de uitreiking

1, 2, 3. Foto Reuters / Shamil Zhumatov

Bij elkaar: Wüst, Ter Mors en Van Beek. Foto AFP / Andrej Isakovic

schaatsen

Van Beek, Wüst en Ter Mors krijgen medaille

Op Medal Plaza hebben de drie Nederlandse dames die gisteren op de 1.500 meter oppermachtig waren, hun medailles omgehangen gekregen. De namen van Van Beek, Wüst en Mors waren een pittige opgave voor de Russische omroeper, maar goed. Ze hebben 'm.

Hier een screenshot van de NOS, straks (zodra de internationale persbureaus ze doorgestuurd hebben) nog wat meer foto's.

Ter Mors heeft het goud om haar nek hangen. Screenshot NOS

schaatsen

Nederlandse Bobbers nu negentiende

De Nederlandse bobsleeërs zijn na de vierde run nog een plekje gestegen. Ze staan nu dus negentiende.

bobsleeën

In beeld: derde goud Domratsjeva

De Wit-Russische Darja Domratsjeva schiet tijdens de biatlon.

De Wit-Russische Darja Domratsjeva schiet tijdens de biatlon. Foto AFP/ Kirill Koedriavtsev


Foto AFP/ Kirill Koedriavtsev


De Tsjechische Gabriela Soukalova skiet Domratsjeva tegemoet.

De Tsjechische Gabriela Soukalova skiet Domratsjeva tegemoet. Foto AP/ Kirsty Wigglesworth

biatlon

Derde goud voor Domratsjeva

En dat is drie. De Wit-Russische biatlete Darja Domratsjeva wint de massastart (12,5 kilometer) en dus haar derde goud. Zilver is voor de Tsjechische Gabriela Soukalova, brons voor de Noorse Tiril Eckhoff.

biatlon

Jamaica niet meer laatste!

De Jamaicanen stijgen een plekje ten koste van de Serviërs en staan nu niet meer allerlaatste, maar 29ste. Het is alleen niet genoeg voor deelname aan de vierde run, daarvoor moesten ze bij de eerste twintig eindigen. Van Calker en Van der Zijde staan 20ste en mogen dus wel die vierde keer naar beneden.

bobsleeën

Tweemansbob stijgt plekje

De Nederlandse tweemansbob van Edwin van Calker en Bror van der Zijde stijgen na hun derde run voorlopig één plekje naar de 20ste plaats.

bobsleeën

Massastart biatlonvrouwen gewoon onderweg

Bij de mannen werd de massastart (15 kilometer) bij de biatlon uitgesteld vanwege dichte mist, maar inmiddels is de mist opgetrokken en kunnen de vrouwen hun massastart (12,5 kilometer) dus wel gewoon afwerken. Volg de wedstrijd live bij de NOS.

biatlon

'Waanzinning emotioneel'

We schreven eerder al iets over het enigszins 'omstreden' interview van NBC-verslaggeefster Christin Cooper met skiër Bode Miller. Die vroeg hem meerdere keren naar zijn overleden broer, waarna Miller in tranen uitbarstte en nog een minuut huilend in beeld te zien was. Miller had trouwens ook al gereageerd via Twitter:

Twitter avatar MillerBode Bode Miller I appreciate everyone sticking up for me. Please be gentle w christin cooper, it was crazy emotional and not all her fault. #heatofthemoment

Twitter avatar MillerBode Bode Miller My emotions were very raw, she asked the questions that every interviewer would have, pushing is part of it, she wasnt trying to cause pain.

En hij retweette het volgende:

Twitter avatar Agent_Zeero Agent Zero @MillerBode @fangsbites agreed, Bode. It wasn't her fault. It was the fault of @NBCOlympics producers. She was being told what to ask

alpineskiën

Afgelopen: VS naar finale

Het is voorbij: de VS winnen met 6-1 van Zweden en krijgen een nieuwe kans op olympisch goud. Of net als vier jaar geleden Canada de tegenstander wordt, zal later vandaag blijken. De Canadese vrouwen spelen dan tegen Zwitserland.

ijshockey

VS maken er 6-1 van

Dat kon er nog wel bij: een eigen goal van Zweden. Het staat inmiddels 6-1.

ijshockey

Zweden doet iets terug

Via Anna Borgqvist komt Zweden enigszins terug, maar het is veel en veel te laat: 5-1.

ijshockey

Van Calker zometeen in actie

Edwin van Calker en Bror van der Zijde komen zometeen in actie voor hun derde run in de tweemansbob. Na twee runs staan ze 21ste, dus een goede klassering zit er niet in.

Wie doen er dan wel mee om de medailles op de bobbaan? De Russen bijvoorbeeld. Het eerste team (Rusland 1) staat na twee runs bovenaan. Een klein gat is er met Zwitserland 1, gevolgd door Verenigde Staten 1. Ook het tweede Russische team doet het prima, dat staat nu vijfde.

Volg de wedstrijd live bij de NOS.

bobsleeën

Loting 10.000 meter: Kramer in laatste rit

De loting voor de 10 kilometer is bekend. De Nederlanders komen in de laatste drie ritten in actie:

1. Druszkiewicz (Polen) - Meek (VS)
2. Geisreiter (Duitsland) - Dobbin (Nieuw-Zeeland)
3. Serjajev (Rusland) - Lehman (VS)
4. Babenko (Kazachstan) - Beckert (Duitsland)
5. De Jong - Baumgärtner (Duitsland)
6. Bergsma - Swings (België)
7. Kramer - Lee (Zuid-Korea)

schaatsen

In beeld: trainen voor de achtervolging

Koen Verweij (tweede van links), Sven Kramer (tweede van rechts) en Jorrit Bergsma (rechts) tijdens de training in de Adler Arena.

Koen Verweij (tweede van links), Sven Kramer (tweede van rechts) en Jan Blokhuijsen (rechts) tijdens de training in de Adler Arena. Foto ANP/ Jerry Lampen


Bergsma, Verweij en Kramer. De Noren rijden achter de Nederlanders.

Blokhuijsen, Verweij en Kramer. De Noren rijden achter de Nederlanders. Foto ANP/ Jerry Lampen

schaatsen

Uitslagen: curling

Uitslagen van de laatste groepswedstrijden bij de curlingmannen:

China - Groot-Brittannië 6-5 (China kwalificeert zich voor halve finale, Britten spelen morgen tie-breaker tegen Noren)
Rusland - Duitsland 8-7
Zwitserland - Verenigde Staten 6-3
Denemarken - Noorwegen 5-3

Halve finales:

China - Canada
Zweden - Noorwegen/Groot-Brittannië

curling

Inmiddels al 5-0

De VS gaan vrolijk verder: 5-0, goal van Megan Bozek.

ijshockey

Wedstrijdleider over afgelastingen

Wedstrijdleider Stephan de Wit over de afgelasting van de snowboardcross door de mist:

snowboardcross

VS gaan vrolijk door

Ook in de twee periode scoren de Amerikanen al snel. Monique Lamoureux-Kolls maakt de 4-0. Leuk feitje: Monique speelt met haar tweelingzusje Jocelyne in het Amerikaanse team.

ijshockey

Hoe snel gaan de sporters?

De topsnelheid van een alpineskiër? 160 kilometer per uur. Van een bobsleeër? 146 kilometer per uur. Een curler? 18 kilometer per uur. The Washington Post heeft een leuke interactieve tool gemaakt. Je kunt de sporten tegen elkaar laten 'racen'.

media

Aantal schoten: 29 tegen 1

Om maar even aan te geven hoe dominant de VS momenteel is tegen Zweden. In de eerste periode - de tweede begint nu - schoten ze 29 keer op goal. Zweden? Eén keer. Dat het nog 'maar' 3-0 is, is al een klein wonder.

ijshockey

In beeld: VS-Zweden

Klik voor een grotere foto:

De Zweedse keeper Valentina Wallner

De Zweedse keeper Valentina Wallner. Foto AP/ Petr David Josek


Amanda Kassel scoort namens de VS de 3-0.

Amanda Kassel scoort namens de VS de 3-0. Foto Reuters/ Laszlo Balogh


Alex Carpenter (links) en Amanda Kessel (rechts) vieren een goal

Alex Carpenter (links) en Amanda Kessel (rechts) vieren een goal. Foto Reuters/ Grigori Dukor


ijshockey

3-0, wordt het net als in Vancouver?

De VS domineren tegen Zweden. Het staat inmiddels 3-0, dankzij Amanda Kessel. Zoals we eerder schreven: vier jaar geleden eindigde deze wedstrijd uiteindelijk in 9-1 voor de VS. Het gaat alweer hard die kant op.

ijshockey

En alweer 2-0

Het gaat hard in deze halve finale: 2-0 voor de VS. Kacey Bellamy scoorde.

ijshockey

1-0 voor de VS

Al een snelle goal bij het ijshockey. Alex Carpenter maakt de 1-0 voor de VS tegen Zweden in de halve finale bij de vrouwen.

ijshockey

Skiër Aksel Lund Svindal weg uit Sotsji

De Noorse alpineskiër Aksel Lund Svindal vertrekt uit Sotsji. Hij voelt zich volgens een woordvoerder niet 100 procent. Dat betekent dat Svindal niet in actie komt op de slalom en de reuzenslalom. Svindal, favoriet op meerdere onderdelen, stelde tot nu toe teleur in Sotsji. Zijn beste prestatie was een vierde plek op de afdaling.

In Vancouver won hij nog drie medailles: goud op de Super G, zilver op de afdaling en brons op de reuzenslalom.

alpineskiën

IJshockey: VS - Zweden

Om 13.30 uur begint de eerste halve finale bij het ijshockey voor de vrouwen. Daarin staan de Verenigde Staten en Zweden tegenover elkaar. Het is een herhaling van de halve finale van vier jaar geleden in Vancouver. Toen versloeg de VS Zweden met liefst 9-1, om vervolgens in de finale te verliezen van Canada. Zweden verloor de strijd om het brons van Finland.

Kijk live mee bij de NOS.

ijshockey

Eenmansprotest in Sotsji

In zijn eentje stond hij vandaag te protesteren, David Hakim, boos op de celstraf van drie jaar die milieuactivist Jevgeni Vitisjko vorige week kreeg. Hij werd afgevoerd door de politie. Een nieuwe wet staat grote demonstraties in Sotsji niet toe, maar eenmansprotesten zijn niet in die wet opgenomen:

Twitter avatar obk Olaf Koens Eenmansdemonstratie in Sotsji http://t.co/WpGcJ5dJqr

Twitter avatar obk Olaf Koens En hoppa, de politie voert de demonstrant af... http://t.co/uwurkqpsbP

demonstratie

Orie is teleurgesteld

Twitter avatar JacOrie Jac Orie Jammer dat Activia stopt. Altijd geweldige sponsor geweest. Ik ben ervan overtuigd dat we een mooie opvolger voor de damesploeg gaan vinden.

schaatsen

Activia stopt als sponsor

Slecht nieuws voor de vrouwenploeg van Jac Orie. Activia stopt met de sponsoring waardoor schaatsters als Laurine van Riessen en Annette Gerritsen per september een nieuwe geldschieter zoeken. De mannenploeg van Jac Orie behoudt sponsor Brand Loyalty.

Foto: ANP / Koen Suyk


schaatsen

De tranen van Bode Miller

De Amerikaanse omroep NBC heeft kritiek gekregen voor de manier waarop een interviewer skiër Bode Miller na zijn bronzen medaille op de Super G interviewde. Meerdere keren vraagt de interviewer Miller naar zijn overleden broer. Uiteindelijk barst Miller in tranen uit, waarna de camera nog een minuut lang vanuit verschillende camerastandpunten op Miller gericht blijft.

De beelden (excuses voor de slechte kwaliteit):

alpineskiën

Buitenlandse media-aandacht

De prestaties van de Nederlanders, de absolute heerschappij bij het schaatsen is niet onopgemerkt gebleven in het buitenland. Zo schrijft persbureau AP en Amerikaanse krant The Wall Street Journal lovend over de Nederlanders. Al is laatstgenoemde ook wel een beetje zuur, maar dat zal grappig bedoeld zijn. Lees ons aparte artikel over de mediaberichten uit het buitenland.

Een stukje uit het stukje van The Wall Street Journal:

Everyone sick of watching the Dutch win speedskating medals, please raise your hand.

Hmm. Seems like everyone who isn't wearing orange underwear has a hand in the air."

media

'Beslissing Noren te begrijpen'

Onze sportverslaggever in Sotsji, Maarten Scholten, kan wel begrip opbrengen voor de beslissing van de Rus Skobrev en de Noren om niet te starten op de 10 kilometer:

"Skobrev wilde vorig jaar in Hamar tijdens het WK Allround de 10 kilometer eigenlijk al niet meer starten. De Noren hebben het idee dat ze nog brons kunnen pakken op de ploegenachtervolging. Ze kunnen ook niet echt met de handrem gaan rijden. Ze maken dezelfde keuzes die Kramer (op de 1.500 meter) ook maakte. Ik sprak Håvard Bøkko en die zei dat het geen enkele nut had om te starten. Met de twee rijders van de BAM-ploeg, Bob de Jong en Jorrit Bergsma, is het niveau op de 10 kilometer bizar hoog geworden. De lat is nog hoger gelegd."

En is dat dan daadwerkelijk schadelijk voor het imago van de 10 kilometer?

"Die discussie wordt al enkele Spelen gevoerd. Het bestuur is niet echt van de heel snelle beslissingen, dus het wordt niet opeens geschrapt. Internationaal gezien hoort de 10 kilometer bij de schaatsafstanden."

Ook al is er dan weinig tot geen concurrentie voor de Nederlanders, volgens Scholten wordt de 10 kilometer toch "geweldig spannend". Er is alleen een klein aantal mensen het bekijken waard.

schaatsen

Cross naar morgenochtend

De snowboardcross zou mogelijk morgenochtend gehouden worden, volgens NOS-commentator Maarten Tip:

Twitter avatar MaartenTip Maarten Tip SBX gaat mogelijk naar morgenochtend 10.30 (7.30 NL). Dat geven ze hier nu aan. @NOSsport #Sotsji2014

snowboardcross

Snowboardcross en biatlon afgelast

Er werd nog maar kort geleden gesproken van uitstel, maar zowel de snowboardcross (mannen) als de mass-start (15 kilometer, mannen) bij de biatlon gaat definitief vandaag niet meer door. De mass-start was gisteren ook al afgelast. Er wordt nu gekeken naar een nieuw wedstrijdmoment.

Weer

In beeld: kunstige kloonkiekjes

Als je een beetje speelt met wat camerafuncties krijg je mooie foto's:

[inbeeld]/inbeeld/2014/02/17/kunstige-kloonkiekjes-uit-sotsji/[/inbeeld]

foto

Snowboardcross nog verder vertraagd

De mist zorgt nog steeds voor problemen bij de snowboardcross. De kwalificaties werden al geschrapt, maar ook het hoofdtoernooi is weer verder uitgesteld. De richttijd was 10.45 uur, de nieuwe richttijd is nu 11.45 uur.

Nu er geen kwalificaties zijn, wordt de indeling voor de achtste finales bepaald aan de hand van de ranglijst van de FIS, de internationale skifederatie.

snowboardcross

Kramer: Noren gewoon niet goed genoeg

Ook Sven Kramer, topfavoriet op de 10 kilometer, heeft tegenover de NOS gereageerd op de afmelding van de Noren:

"De 10 kilometer is een afstand met veel historische waarde. Het is meer onmacht. Ze zijn op dit moment gewoon niet goed genoeg. Ik had ook geen rekening met ze gehouden. Dus voor mij maakt het niet zoveel uit."

schaatsen

De excuusbrief aan Ter Mors

Even een rijtje tweets van gisteren, van de hand van AD-sportcolumnist Thijs Zonneveld:

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Prachtige race van Ter Mors. Maar ik vraag me alleen nog maar meer af waarom ze in godsnaam niet heeft gekozen.

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Als je zó hard rijdt met zó weinig langebaantraining...

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Maar als ze goud wint schrijf ik een excuusbrief. Dan heeft ze groot gelijk.

Zo geschiedde. Niemand, ook Wüst niet, kwam aan de 1.53,51 van Jorien ter Mors. De shorttrackster die de het langebaanschaatsen er ook nog af en toe even bij doet. De excuusbrief staat inmiddels op AD.nl.

Een stukje:

"Hoe je het gedaan hebt snap ik niet. Hoe je met zo weinig specifieke langebaantraining zó hard kunt schaatsen gaat mij boven mijn pet. Hoe je op zaterdag drie 1500 meters op een klein baantje (met andere schaatsen!) kunt rijden en op zondag met het zuur in je benen Ireen Wüst verslaat op de langebaan is me een raadsel."

media

De kwestie: afmeldingen op de 10 km

Dit was nog nieuws van gisteravond: een flink aantal schaatsers heeft zich afgemeld voor de 10 kilometer van morgen. Het gaat om de Rus Ivan Skobrev (zilver in Vancouver vier jaar geleden) en het gehele Noorse team (Håvard Bøkko en Sverre Lunde Pedersen en alle reserves). Ze willen zich allemaal richten op de ploegenachtervolging, later deze week.

Is het te begrijpen? Vanuit medailleperspectief op de 10 kilometer natuurlijk wel. Er moest namelijk wel iets heel raars gebeuren wil Nederland daar niet voor de vierde keer deze Spelen op alle treden van het podium staan. Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong worden waarschijnlijk 1,2 en 3, want ze zijn verreweg de besten. Een medaille zou er dus voor Skobrev en de Noren niet in hebben gezeten. Maar goud op de ploegenachtervolging lijkt ook wel heel ambitieus, want ook daar zijn de Nederlanders (ook bij de vrouwen) torenhoog favoriet. De Rus en de Noren melden zich dus af voor zilver en brons.

De Noren krijgen vanuit eigen land trouwens veel kritiek voor hun beslissing. NOS-commentator Martin Hersman sprak met de Noorse schaatslegende Johan Olav Koss:

"De kranten vinden dat de leiding geen respect heeft voor de historie van het schaatsen en de Noorse geschiedenis in de sport. Voor hun is de 10 kilometer het koningsnummer."

Wat het wel betekent, is dat er nu maar 15 schaatsers aan de start komen en dat, heel zuur, één schaatser in zijn eentje de 10 kilometer mag schaatsen.

Twitter avatar stefanverheij Stefan V En door vele afmeldingen en gebrek aan reserves zijn er nu 15 deelnemers en moet er een 'n 10km in zijn uppie rijden #OS2014 @NOSschaatsen

Het is bovendien niet echt positief voor het al niet beste imago van de 10 kilometer. Er wordt nog steeds gepraat over het schrappen van de afstand, bijvoorbeeld omdat hij niet zo spectaculair is om naar te kijken. De internationale schaatsunie ISU ontkent trouwens dat het onderdeel wordt geschrapt. Maar zo'n gedevalueerd veld op het allerbelangrijkste schaatstoernooi? Het zal niet helpen.

schaatsen

In beeld: de mist zorgt voor problemen

En zo ziet het er dan uit met die dikke mist. Klik voor een grotere foto.

Mist bij het parcours van de snowboardcross.

Mist bij het parcours van de snowboardcross. Foto AFP/ Fabrice Coffrini


Mist op het parcours van de biatlon.

Mist op het parcours van de biatlon. Foto AP/ Felipe Dana


Mist op het parcours van de biatlon.

Mist op het parcours van de biatlon. Foto AP/ Felipe Dana


Een skilift in de dichte mis t

Een skilift in de dichte mist. Foto AFP/ Franck Fife

Weer

Dit is er vanochtend al gebeurd

In Sotsji is het drie uur later, dus ze zijn daar alweer even aan de gang. Dit is wat je hebt gemist:

  • De curlingvrouwen kwamen in actie. Zuid-Korea gaf de Verenigde Staten klop in de laatste groepswedstrijd: 11-2. Groot-Brittannië versloeg Rusland (9-6) en Japan won van China (8-5).
  • Verder is het mist, mist en nog meer mist. Gisteren werd om die reden de mass-start voor de mannen op de biatlon al uitgesteld, vanochtend gebeurde dat nog een keer. Niet alleen de biatlon ondervindt hinder, ook bij de snowboardcross komen de kwalificaties te vervallen. Er wordt nu slechts een finaleronde afgewerkt.

Goedemorgen!

Goedemorgen. Ook vandaag in dit liveblog alle ontwikkelingen op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Vandaag is het zo goed als een rustdag voor de Nederlanders. Er komen geen langebaanschaatsers in actie en ook de shorttrackers schaatsen niet. Is de dag dan helemaal zonder Nederlandse inbreng? Nee. De belangrijkste dingen die op het programma staan:

  • Edwin van Calker en Bror van der Zijde werken in hun tweemansbob de laatste twee runs af. Een goede klassering zit er al niet meer in, na twee runs staan de Nederlanders 21ste. Van Calker zit eigenlijk al met zijn hoofd bij de viermansbob, later deze week. Daar moet echt gepresteerd worden. De derde run start vanmiddag rond 15.30 uur.
  • De mannen komen in actie op de snowboardcross (finale vanaf 11.10 uur). Bij de vrouwen stelde de Nederlandse Bell Berghuis daarop gisteren teleur, ze strandde in de kwartfinales, nadat ze eerder op de dag tijdens een training hard was gevallen.
  • De halve finales in het vrouwenijshockeytoernooi staan op het programma. De Verenigde Staten staan tegenover Zweden (vanaf 13.30 uur), Canada staat tegenover Zwitserland (vanaf 18.00 uur).

Verder nog de aerials (mannen) bij het freestyleskiën, het ijsdansen (vrije kür, gemengd) en het schansspringen voor landenteams (mannen). Lees een completer overzicht in ons spoorboekje.

spoorboekje