kort

Foto Reuters

Egypte //

Doden bij ontploffing toeristenbus

Ten minste drie mensen zijn gisteren omgekomen bij een ontploffing in een toeristenbus op het Egyptische Sinaï-schiereiland. De ontploffing vond plaats dichtbij de Israëlische grens. Onder de dodelijke slachtoffers zouden in elk geval twee Zuid-Koreaanse toeristen en de Egyptische chauffeur van de bus zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de explosie het werk is van islamistische rebellen, maar deed nog geen uitspraken over de oorzaak van de ontploffing. Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeiden dat het zou gaan om een bom die in of bij de bus was bevestigd. Ook zouden er zeker twintig mensen gewond zijn geraakt. In totaal zou de bus 33 Zuid-Koreaanse toeristen hebben vervoerd.

Winnaar //

Tim Fransen wint Leids Cabaret Festival

De Amsterdamse Tim Fransen heeft dit weekend het Leids Cabaret Festival gewonnen. De 27-jarige cabaretier kreeg ook de publieksprijs uitgereikt uit handen van Marc-Marie Huijbregts. Fransen won in de finale van Bart Melief en Maud Vanhauwaert. Fransen, die samen met Theo Maassen vorig jaar de oudejaarsconference schreef, is cum laude afgestudeerd in de filosofie. Eerdere winnaars zijn onder anderen Najib Amhali, Kees Torn en Sanne Wallis de Vries.

12

doden door extreem winterweer Japan

Na de tweede ernstige sneeuwbui in een week tijd zijn in Japan sinds vrijdag twaalf mensen ten gevolge van het winterweer overleden. Ongeveer 1.500 mensen raakten gewond. In het centraal gelegen Yamanashi viel een record van 114 centimeter sneeuw. In de hoofdstad Tokio viel 27 centimeter. Dat was genoeg om de stad die doorgaans enkel lichte sneeuwbuien meemaakt plat te leggen. Vlakbij Kawasaki botsten twee treinen op elkaar door gladheid op het spoor. De elektriciteit viel in bijna 20.000 woningen uit en honderden vluchten en treinreizen moesten worden gestaakt.