Jamaica op de bobsleebaan: Cool Runnings deel 2

Elke dag schrijft sportredacteur Sam de Voogt over iets opvallends op de Winterspelen. Vandaag: de terugkeer van de Jamaicanen op de bobsleebaan.

Winston Watts van het Jamaicaanse bobsleeteam na aankomst in Sotsji.
Winston Watts van het Jamaicaanse bobsleeteam na aankomst in Sotsji. Foto AP / Natacha Pisarenko

Ze zijn terug. Of ze op de Winterspelen thuishoren, daarover bestaat discussie, maar Jamaica heeft weer een afvaardiging in Sotsji bij het bobsleeën.

In 1988 plaatste het Caribische eiland zich voor het eerst voor de Spelen in de sneeuw en daarmee werd het team onder leiding van Devon Harris in één klap wereldberoemd. Zonder noemenswaardige ervaring reisde het team als de ultieme underdog naar Calgary, waar ze ter plekke werden onderwezen door andere deelnemende bobsleeërs. Het bijzondere verhaal inspireerde Disney in 1993 tot de film Cool Runnings, waarin de vier sporters zich voor elke run oppeppen met een ritmisch deuntje: Feel the rhythm, feel the rhyme, get on up, it’s bobsled time!

In de jaren erna was Jamaica telkens weer van de partij, maar de afgelopen twee Spelen wisten de eilanders zich niet te kwalificeren. Het Jamaicaanse wintersprookje leek over. Tot dit jaar. De eisen werden gehaald, met behulp van crowdfunding werd het benodigde geld verkregen en dus roetsjte vandaag de tweemansbob van Winston Watts en Marvin Dixon weer van de berg af. Goed doen ze het niet (een na laatste na drie runs) maar dat mag de pret niet drukken bij de fans. Die maakten op de lengte van de olympische afdaling geheel in de geest van de kenmerkende reggaemuziek een filmpje – inclusief retrographics - om hun helden te ondersteunen.

Sportredacteur Sam de Voogt schrijft elke dag van de Olympische Spelen een stukje over het kleine maar opmerkelijke nieuws uit Sotsji.