‘Italiaanse homoactiviste korte tijd vastgehouden door politie in Sotsji’

De Italiaanse homoactiviste Vladimir Luxuria zou korte tijd zijn vastgehouden door de politie in Sotsji, omdat ze een regenboogvlag met in het Russische de tekst “Homo zijn is OK” droeg. Tegenover persbureau AP ontkennen de politie en de organisatie van de spelen de arrestatie.

Foto Reuters / Mike Segar

De Italiaanse homoactiviste Vladimir Luxuria zou korte tijd zijn vastgehouden door de politie in Sotsji, omdat ze een regenboogvlag met in het Russische de tekst “Homo zijn is OK” droeg. Tegenover persbureau AP ontkennen de politie en de organisatie van de spelen de arrestatie.

Luxuria zou inmiddels weer vrij zijn. Het is nog onduidelijk of ze is aangeklaagd. De organisatie van de Spelen heeft contact gehad met de politie en die zegt dat er geen bewijs is van een aanhouding, aldus AP. Ditzelfde bevestigt een politieagent op het hoofdbureau van de politie in Sotsji aan het persbureau.

Luxuria belde president homorechtenorganisatie

Op de website van Vladimir Luxuria staat dat de activiste vanuit haar cel heeft gesproken met Flavio Roman, de voorzitter van de Italiaanse homorechtenorganisatie Arcigay, die het nieuws vervolgens naar buiten heeft gebracht. Daarnaast zou de Luxuria ook contact hebben gehad met Imma Battaglia, voorzitter van het “Homoproject”. Volgens Battaglia waren de agenten die de activiste arresteerden agressief.

Een foto van Luxuria in Sotsji:

Twitter avatar vladiluxuria vladimir luxuria Sono a Sochi! Saluti con i colori della rainbow, alla faccia di Putin! http://t.co/E68Lgtadgv

Vaker geen bewijs van aanhouding

In Moskou worden homoactivisten vaker gearresteerd. De hoeveelheid in te vullen papierwerk zou maken dat agenten de activisten meestal voor enkele uren vasthouden en daarna weer vrijlaten; waardoor er geen administratief bewijs is van hun aanhouding.