‘Iedereen die de Nederlandse schaatsers zat is, steek je hand omhoog’

De Nederlandse heerschappij bij het schaatsen is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Er is in buitenlandse media een hoop lof voor het feit dat zo’n klein land zo dominant kan zijn op één onderdeel op de Winterspelen, maar ook wordt de vraag gesteld: zijn we die Nederlandse schaatsers niet langzamerhand een beetje zat?

Van links naar rechts: Lotte van Beek (rechts), Jorien ter Mors (goud) en Ireen Wüst (zilver).
Van links naar rechts: Lotte van Beek (rechts), Jorien ter Mors (goud) en Ireen Wüst (zilver). Foto ANP/ Robin Utrecht

De Nederlandse heerschappij bij het schaatsen is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Er is in buitenlandse media een hoop lof voor het feit dat zo’n klein land zo dominant kan zijn op één onderdeel op de Winterspelen, maar ook stelt een Amerikaanse krant de vraag: zijn ‘we’ die Nederlandse schaatsers langzamerhand niet een beetje zat?

Zeventien medailles heeft Nederland tot nu toe behaald, de meeste tot nu toe van alle landen. Zestien bij het langebaanschaatsen, eentje bij het shorttracken. Liefst drie keer was het podium geheel oranje, gisteren op de 1.500 meter bij de vrouwen was Nederland zelfs 1, 2, 3 en 4. Grote kans dat er morgen een vierde Nederlands podium is. Op de tien kilometer zijn Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong al lange tijd verreweg de besten.

Prachtige prestatie natuurlijk en zelfs voor ons opmerkelijk. Ja, we kunnen goed schaatsen, daar pakken we traditiegetrouw de medailles op de Spelen. Maar dit aantal medailles, met nog meer op komst, is ook voor Nederland uniek. Het trok al eerder dit toernooi de aandacht van buitenlandse media en ook na de whitewash op de 1.500 meter gisteren was het weer raak.

‘Nederlanders rijden gewoon tegen zichzelf’

Persbureau AP heeft niets dan lof voor de Nederlandse schaatsers. “Wat de Nederlanders doen, is onvoorstelbaar”, schrijft het persbureau:

“They have now won 16 speedskating medals at Adler Arena, breaking the previous record haul of 13 set by East Germany at the 1988 Calgary Olympics. And with favorites in three of the last four events, they figure to push the mark to heights that may never be seen again.

All by themselves, the Dutch skaters put their country atop the medal table in Sochi. Counting a bronze won in short track, the tiny country has 17 medals overall — one more than the United States and Russia had by Sunday night.”

Er wordt een verband geschetst met de tegenvallende prestaties van de Amerikanen. Die maken elke Spelen ook aanspraak op een paar medailles, maar presteren in Sotsji buitengewoon slecht. Eerst lag het misschien aan het nieuwe pak, maar zelfs nadat de schaatsers weer overstapten op hun oude pak, waren de resultaten niet om vrolijk van te worden.

Niemand is ooit zo on a roll geweest als de Nederlanders, schrijft AP in een ander bericht:

“In Sochi, orange is the new gold.”

De Nederlandse “stoomwals” heeft de tekortkomingen van andere landen blootgelegd, volgens AP. Onder die landen de Verenigde Staten.

Het podium van de 1.500 meter. Van links naar rechts: Ireen Wüst (zilver), Jorien ter Mors (goud) en Lotte van Beek (brons).

Het podium van de 1.500 meter. Van links naar rechts: Ireen Wüst (zilver), Jorien ter Mors (goud) en Lotte van Beek (brons). Foto ANP/ Jerry Lampen

‘Handen omhoog: wie is de Nederlanders al zat?’

The Wall Street Journal is wat zuurder over de Nederlandse schaatsers, al lijkt dat meer grappig bedoeld.

De krant begint zo:

“Everyone sick of watching the Dutch win speedskating medals, please raise your hand. Hmm. Seems like everyone who isn’t wearing orange underwear has a hand in the air.”

De Nederlanders verdienen volgens de krant een “gouden medaille voor opportunisme”:

“Give them credit: The Dutch have chosen one of the few sports that a country of the Netherlands’ size could dominate, since only about five nations are even competitive in speedskating. The U.S.—which was very competitive in speedskating until this year, when it became obsessed with its wardrobe—only has a couple thousand competitive skaters of any age.”

Dat ‘wij’ het zo goed doen in het medailleklassement heeft ook te maken met het falen van de Noren, volgens The Wall Street Journal.