Geredde mijnwerkers in Zuid-Afrika aangeklaagd voor illegale mijnbouw

Een mijnwerker is weer bovengronds nadat hij door reddingswerkers uit een verlaten mijn is gehaald.
Een mijnwerker is weer bovengronds nadat hij door reddingswerkers uit een verlaten mijn is gehaald. Foto AFP / Alexander Joe

De Zuid-Afrikaanse politie zegt dat de elf mijnwerkers die gisteren tijdens een reddingsoperatie uit een verlaten mijn zijn gehaald worden aangeklaagd voor illegaal mijnen, zo meldt persbureau AP.

Het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA berichtte eerder vandaag dat de mijnwerkers door de politie zijn aangehouden na hun redding. Volgens reddingswerkers weigeren andere werkers uit de mijn te komen om dat ze bang zijn ook gearresteerd te worden. Het is onduidelijk hoeveel mijnwerkers er nog in de mijn zitten.

Volgens lokale media zijn de mijnwerkers ontdekt nadat politieagenten tijdens hun surveillance geschreeuw hoorden komen uit de ingang van een verlaten mijn.

Onze correspondent in Zuid-Afrika, Bram Vermeulen, over het illegale mijnen:

“Steeds meer mijnbedrijven besluiten hun medewerkers te ontslaan om vervolgens over te stappen op gemechaniseerde mijnbouw. Het resultaat hiervan is dat de medewerkers verlaten mijnen ingaan om alsnog te mijnen. Het opvallende is overigens wel dat deze mijnwerkers niet zijn komen vast te zitten door een ingestorte mijn, maar doordat een rivaliserende groep mijnwerkers een obstructie plaatste.”

Zuid-Afrikaanse mijnen populair

De mijnwerkers kunnen boetes en in sommige gevallen celstraffen tegemoet zien voor hun acties. Het komt vaker voor dat mensen illegaal aan de slag gaan in een mijn; Zuid-Afrika is een grote producent van goud en platina.