Friezen willen ook geld voor schade gaswinning

Behalve Groningen wil ook Friesland geld zien als compensatie voor de gevolgen van de gaswinning in de provincie. Dat heeft commissaris van de koning John Jorritsma vanochtend gezegd bij BNR. Volgens Jorritsma ondervinden de Friezen ook ‘schade en overlast’ als gevolg van gas- en zoutwinning.

Gaswinning in het noordoosten van Friesland.
Gaswinning in het noordoosten van Friesland. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Naast Groningen wil nu ook Friesland financieel gecompenseerd worden voor de gevolgen van de gaswinning in de provincie. Commissaris van de koning John Jorritsma heeft dat vanochtend gezegd bij BNR.

Jorritsma sprak over de bodemdaling in Friesland als gevolg van gas- en zoutwinning, maar ook over scheuren in huizen en gebouwen.

“Nu wil ik ons niet vergelijken met Groningen, want wat daar is gebeurd, is ‘by far’ veel indringender dan wat bij ons heeft plaatsgevonden. Maar wij hebben ook overlast en schade.”

De commissaris van de koning zal zich dan ook inzetten voor compensatie. Hij vindt dat als er voordeel wordt gehaald uit de gaswinning, er ook compensatie moet zijn voor de nadelen. Die compensatie vanwege “vindplaatsvoordeel” is volgens hem in het verleden ook zo afgesproken met oud-minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) en diens opvolgers.

De gaswinning in Groningen gaat de komende drie jaar omlaag van bijna 54 miljard kubieke meter naar veertig miljard kubieke meter. De provincie krijgt daarnaast 1,2 miljard euro voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur.

Ook de Friese gedeputeerde Sietske Poepjes pleitte eerder voor compensatie voor Friesland. “Wij willen ons geluid ook laten horen”, zei ze toen.

Friesland levert vier procent van het landelijke gas.