Flink meer reizigers voor Thalys door wegvallen Fyra

De Thalys.
De Thalys. Foto ANP / Lex van Lieshout

Thalys heeft vorig jaar geprofiteerd van het wegvallen van de Fyra. De hogesnelheidstrein zag over het gehele jaar het aantal reizigers tussen Amsterdam en Brussel met 46,3 procent stijgen, zo maakte Thalys vandaag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Vooral in de tweede helft van vorig jaar steeg het aantal reizigers op het Fyra-traject flink.

Van de extra reizigers reed vrijwel niemand door naar Parijs. Op de lijn van Amsterdam naar Parijs steeg het aantal reizigers namelijk slechts met 0,6 procent. In totaal reisden in 2013 bijna 6,7 miljoen mensen met de Thalys - een toename van 1,8 procent. Dat leverde Thalys een omzet van 487 miljoen euro op, bijna twee procent meer dan een jaar eerder.

Het samenwerkingsverband van de Franse, Duitse en Belgische spoorwegen deed het vooral goed door het verdwijnen van de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel. De NS en de Belgische spoorwegen NMBS besloten deze zomer de flitstreinen definitief op stal te zetten, omdat die voortdurend werden geteisterd door technische problemen. Om aan de groeiende vraag naar treinreizen tussen Nederland en België te kunnen voldoen, verhoogde Thalys daarop het aantal reizen per dag van negen naar twaalf.