Conservatorium weigerde violist van 41 jaar om zijn leeftijd

Foto ANP / Koen Suyk

Het Conservatorium Amsterdam heeft een 41-jarige student toegang geweigerd tot de jazzopleiding wegens zijn leeftijd. Volgens deskundigen is de weigering in strijd met de wet. De directrice van het Conservatorium erkent dat de student niet wegens zijn leeftijd mocht worden geweigerd. Hij mag alsnog auditie doen.

Kristof Carnewal (41) uit Amsterdam mailde eind vorige maand het studiesecretariaat om te vragen hoe hij zich voor de vooropleiding jazzviool kon aanmelden. Het secretariaat liet hem weten dat de bacheloropleiding een leeftijdsgrens van 30 jaar hanteert voor de audities en dat de vooropleiding is bedoeld voor “nog jongere” middelbare scholieren. Carnewal kon wegens deze “erg strenge” toelatingseis niet worden toegelaten. Op de website van het Conservatorium stond de leeftijdsgrens ook vermeld, maar op verzoek van de directrice heeft de instelling deze informatie vrijdag verwijderd.

Volgens onderwijsrechtadvocaat Jacques Dijkgraaf maakte het Conservatorium onrechtmatig onderscheid tussen studenten op basis van leeftijd.

“Het Conservatorium draagt geen objectieve, wettelijk gegronde reden aan om het onderscheid te maken. Daarom is het leeftijdsdiscriminatie.”

Directrice Janneke van der Wijk zegt nu:

“We hanteren geen harde leeftijdsgrens, maar ervaren wel dat de groeipotentie binnen bepaalde opleidingen afneemt naarmate mensen ouder zijn. Iedereen mag auditie doen. Ook Carnewal. De tekst op de website was bedoeld als advies; er melden zich veel studenten en die vermelding kan dat aantal verkleinen. Ik heb het secretariaat laten weten dat leeftijd geen reden is studenten te weigeren.”

Carnewal overweegt zich volgend jaar alsnog aan te melden voor de opleiding, na een jaar zelfstudie. “De deur leek gesloten, maar is nu toch open. Dat motiveert mij om te laten zien dat ik ondanks mijn leeftijd toch een goede muzikant kan zijn.” De Commissie Gelijke Behandeling (nu College voor de Rechten van de Mens) veroordeelde in 2011 in een soortgelijke zaak een niet nader aangeduid roc.