Birth of Joy: ruig is sleutelwoord

Het derde album Prisoner van het Nederlandse trio Birth of Joy begint met het zelfverzekerde manifest „We are millennium stars”, begeleid door een ronkend hammondorgel en muziek die zich luid en duidelijk kenbaar maakt. Met de basloze bezetting en een prominent orgel hebben ze duidelijke overeenkomsten met hun Limburgse vakbroeders DeWolff, zij het dat de zang bij Birth of Joy prominenter is en de sound minder eenduidig richting late jaren zestig wijst. Zanger/gitarist Kevin Stunnenberg heeft een stem die nietsontziend door de ruimte snijdt, in het hoge register net zo indringend als Perry Farrell van Jane’s Addiction. Muzikaal laveert de band behendig tussen ouderwetse garagerock en psychedelische bevlogenheid. Ruig is het sleutelwoord en hun vlammende samenspel belooft opwinding voor het komende festivalseizoen, te beginnen met Paaspop (18/4).