Alleen tbs voor moeder die zevenjarig zoontje doodde

Pieter Baan Centrum.
Pieter Baan Centrum. Foto ANP / Koen Suyk

De 43-jarige Esther van der S., die vorig jaar haar 7-jarige zoontje Swen doodde, hoeft niet de cel in. De rechtbank in Breda legde de vrouw maandag alleen tbs met voorwaarden op, meldt persbureau Novum. Volgens de rechter was Van der S. op het moment dat zij haar zoontje doodde volledig ontoerekeningsvatbaar en handelde zij uit ‘angst en wanhoop’.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum concludeerden na onderzoek dat de vrouw lijdt aan een paranoïde stoornis waardoor ze het idee kreeg dat een grote groep mensen haar en haar kind iets wilde aandoen. Door deze stoornis doodde de vrouw in april 2013 haar zoontje.

Vrouw probeerde zelfmoord te plegen

De moord vond plaats in een opvanghuis voor slachtoffers van huiselijk geweld in Roosendaal waar Van der S. verbleef. Nadat ze haar kind had gedood, probeerde ze zelfmoord te plegen. Dat mislukte, ze werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Vanwege de ernst van het feit, de stoornis van de vrouw en de grote kans op herhaling kreeg ze tbs met voorwaarden opgelegd. Die maatregel kan maximaal negen jaar duren. De vrouw moet lange tijd worden behandeld in een psychiatrische kliniek. Daarna kan onder strikt toezicht en begeleiding worden gewerkt aan terugkeer in de maatschappij.

Tbs met dwangverpleging achtte de rechtbank niet nodig, omdat de vrouw zelf enig ziekte-inzicht heeft, mee wil werken aan behandeling en er geen vluchtgevaar is.

De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie en het advies dat deskundigen hadden gegeven.