Wat als de aarde (opeens) zou stoppen met draaien?

De wereld draait met ongeveer 1670 kilometer per uur om zijn as. En dat is maar goed ook, legt Earth Unplugged op YouTube uit. Als de aarde opeens tot stilstand zou komen, zouden de gevolgen desastreus zijn.

Extreme stormen en waanzinnige tsunami’s zouden slechts twee van effecten zijn. Gelukkig zal het echter nooit zo abrupt gaan natuurlijk. Het neemt niet weg dat de snelheid waarmee de aarde ronddraait volgens Earth Unplugged wel afneemt. Uitzonderlijk traag, maar toch.

En als de aarde op deze manier over vele honderden miljoenen jaren tot stilstand zou komen, zou dit alsnog zeer ingrijpende gevolgen hebben. Onder meer omdat de vorm van de aarde daardoor zou veranderen.

Of dat tegen die tijd werkelijk nog het grootste probleem is, is echter de vraag. De zon is tegen die tijd bijvoorbeeld ook al opgebrand.